Visokoprerađena hrana može pogoršati mentalno zdravlje

Iako su visokoprerađeni proizvodi primamljivi, jeftini i brzo se pripremaju, sadrže vrlo mali udio sastojaka koji su vrijedni za naš organizam. Visokoprerađena hrana sadrži visok udio dodanog šećera, zasićenih masti i soli, te istovremeno nizak udio proteina, vlakana, vitamina, minerala i fitokemikalija. Visokoprerađena hrana, osim visokog udjela zasićenih masti, šećera i soli, obično sadržava i umjetne arome, bojila, emulgatore i razne druge aditive.

Unatoč tome što postoje određeni dokazi o povezanosti konzumacije visokoprerađene hrane i depresije, oni su oskudni u pogledu drugih simptoma koji ukazuju na narušeno mentalno zdravlje, uključujući blagu depresiju i dane u kojima se osoba psihički ne osjeća dobro.

Istraživanje o utjecaju visokoprerađene hrane na mentalno zdravlje

Prema najnovijim podacima, gotovo jedna od pet odraslih osoba živi s psihičkom bolešću. Psihičke bolesti, uključujući depresiju i anksioznost, vodeći su uzroci morbiditeta, invaliditeta i smrtnosti. Istraživači su u nedavno provedenoj studiji mjerili blagu depresiju, broj dana u kojima se osoba ne osjeća psihički dobro i broj anksioznih dana kod 10 359 odraslih osoba u dobi od 18 i više godina.

Zapadnjački tip prehrane i nepovoljni simptomi mentalnog zdravlja

Rezultati studije, objavljeni u časopisu Public Health Nutrition, pokazuju kako su pojedinci koji su konzumirali najveće količine visokoprerađene hrane imali statistički značajno povećanje nepovoljnih simptoma mentalnog zdravlja poput blage depresije i tjeskobe, u usporedbi s onima koji su konzumirali najmanje takve hrane. Rezultati ove studije mogu se preslikati na sve zemlje u kojima prevladava konzumacija visokoprerađene hrane, odnosno „zapadnjačke prehrane“, ističu stručnjaci. Zapadnjački tip prehrane karakterizira visok unos zasićenih masti, dodanih šećera i soli te smanjen unos vlakana.  Dobiveni podaci potvrđuju rezultate prethodno provedenih istraživanja o štetnim učincima konzumacije visokoprerađenih proizvoda na simptome psihičkih bolesti, zaključuju znanstvenici.

Podijelite ovaj članak