Što je metabolički sindrom?

Prema definiciji, riječ „sindrom“ označava skupinu simptoma koji se javljaju istovremeno i karakteriziraju određeno stanje, najčešće abnormalno. Ako simptomi, kao i uzrok njihove pojave, ostanu nerasvijetljeni, govorimo o sindromu, a ne bolesti. Ipak postoje iznimne dijagnoze kod kojih je ostalo uvriježeno koristiti riječ sindrom, a najzorniji primjeri za to su Downov sindrom ili Tourettov sindrom.

Počeci istraživanja metaboličkog sindroma

Počeci  istraživanja metaboličkog sindroma datiraju iz 1988. godine kada je po prvi put opisan kao sindrom inzulinske rezistencije ili sindrom x. Od tada su uloženi veliki napori kako bi se točno definirali kriteriji za dijagnozu spomenutog sindroma.

Karakteristike metaboličkog sindroma

Tijekom godina postignut je konsenzus prema kojem metabolički sindrom uključuje tri ili više sljedećih karakteristika:

 • Serumski trigliceridi ≥ 150 mg/dl
 • HDL ( „dobri kolesterol”) < 40 mg/dl za muškarce ili < 50mg/dl za žene
 • Krvni tlak ≥ 135/85 mm Hg
 • Glukoza u serumu na tašte ≥ 110 mg/dl
 • Abdominalna pretilost:
  • Obujam struka > 102 cm (muškarci)
  • Obujam struka > 88 cm (žene)

Ukratko, radi se o povišenim vrijednostima glukoze i triglicerida u krvi, razinama kolesterola, povišenom krvnom tlaku te prekomjernom nakupljanju masnog tkiva u području struka.

Osnovna svrha dijagnoze metaboličkog sindroma je predvidjeti pojavu srčano-žilnih bolesti, dijabetesa tipa 2 te drugih kroničnih nezaraznih bolesti. Iako svaki od gore navedenih čimbenika može povećati rizik za razvoj tih bolesti, istovremena pojava nekoliko njih taj rizik dodatno povećava.

Zabrinjavajuća činjenica je i sve veći broj pretile djece kao i one s dijabetesom tipa 2 pa se uvelike raspravlja o prevalenciji metaboličkog sindroma među djecom i adolescentima. Ipak, dijagnoza metaboličkog sindroma u pedijatrijskoj populaciji pokazala se jako kompleksnom budući da se većina kriterija odnosi na odrasle, a otežavajuću okolnost za definiranje referentih vrijednosti predstavljaju faze intenzivnog razvoja i pubertet. Iz toga je razloga kod djece fokus s dijagnoze metaboličkog sindroma prebačen na liječenje pojedinačnih čimbenika rizika kako bi se spriječila njegova pojava u odrasloj dobi.

Uzroci metaboličkog sindroma

Uzroci pojave metaboličkog sindroma su multifaktorijalni, no kako je usko povezan s pretilošću, tjelesna neaktivnost i neadekvatna prehrana se posebno ističu. Iako će liječenje nerijetko zahtijevati upotrebu farmakoterapije, gubitak viška kilograma, kao i intenzivna promjena životnog stila su od iznimne važnosti.

Savjeti za prevenciju metaboličkog sindroma

U nastavku teksta donosimo 5 ključnih savjeta koji se ističu u prevenciji metaboličkog sindroma:

 1. Budite svakodnevno aktivni barem 30 minuta.
 2. Jedite obilje povrća, voća, cjelovitih žitarica i nemasnih izvora proteina.
 3. Ograničite unos zasićenih masnih kiselina i soli.
 4. Održavajte tjelesnu masu u rasponu idealnog indeksa tjelesne mase.*
 5. Ukoliko ste pušač, prestanite ili barem smanjite pušenje.

Podijelite ovaj članak