Šećer i zdravlje djece

Konzumacija hrane i napitaka bogatih dodanim šećerom tijekom djetinjstva povećava rizik od pretilosti, bolesti srca i krvožilja te visokog krvnog tlaka. Dodani šećer odnosi se na stolni šećer, fruktozu, med i agavin sirup koji se koriste u kućanstvu ili se dodaju u hranu i piće tijekom industrijskog procesa proizvodnje.

American Heart Association (AHA) izdao je znanstveno mišljenje u časopisu Circulation, u kojem navodi kako bi djeca u dobi od dvije do 18 godina trebala ograničiti unos dodanih šećera na manje od šest čajnih žličica dnevno što iznosi otprilike 25 g te unos zaslađenih napitaka svesti na jednu čašu tjedno. Djeca mlađa od dvije godine ne bi trebala konzumirati nikakav oblik zaslađenih napitaka. Izdane preporuke temelje se na dostupnim znanstvenim istraživanjima o utjecaju dodanog šećera na srčano-žilno zdravlje, razinu masnoća u krvi, krvni tlak, pretilost, dijabetes te nealkoholnu bolest jetre.

Profesor Frank Hu s Hardvard Chan School of Public Health ističe kako dodani šećeri u hrani i napitcima značajno pridonose razvoju metaboličkih problema. Ograničenje unosa dodanih šećera, izdanog od strane AHA-e, od iznimne je strateške važnosti za očuvanje zdravlja budućih generacija. Učitelji, roditelji, zdravstveni djelatnici trebaju zajedno surađivati u cilju stjecanja zdravih prehrambenih navika i adekvatne hidracije najmlađih generacija.

Ograničenim unosom industrijski prerađene hrane, prehranom bogatom svježom hranom poput voća, povrća i žitarica te zamjenom zaslađenih napitaka običnom vodom, moguće je značajno reducirati količinu unesenog dodanog šećera.

Stručni tim PETICA-igrom do zdravlja

Literaturni izvor: https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/2016/08/23/aha-added-sugar-limits-children/

 

Podijelite ovaj članak