Pravilna prehrana, čitanje i tjelesna aktivnost pozitivno utječu na razvoj vještina rasuđivanja u djece

Vještine rasuđivanja ključne su vještine u učenju, akademskoj uspješnosti i svakodnevnom rješavanju problema. Prema nedavno provedenoj studiji na University of Eastern Finland, poboljšana ukupna kvaliteta prehrane, smanjena konzumacija crvenog mesa te više vremena provedenog čitajući i baveći se organiziranim sportom ukazuje na poboljšane vještine rasuđivanja kod djece tijekom prve dvije godine školovanja.

Promjenom prehrambenih i životnih navika do poboljšanja vještina rasuđivanja

Rezultati ovog istraživanja temelje se na podacima PANIC (engl. Physical Activity and Nutrition in Children) istraživanja. Predstavljeno pod-istraživanje ispitivalo je učinke dvogodišnje intervencije prehrane i tjelesne aktivnosti na kognitivne sposobnosti 397 učenika osnovnoškolske dobi.

Mediteranska prehrana kao zlatni standard pravilnog prehrambenog obrasca i načina življenja

Djeca sa zdravijim prehrambenim navikama pokazala su bolji kognitivni razvoj od druge djece. Konkretno, bolja ukupna kvaliteta prehrane, smanjena učestalost prekomjerne konzumacije crvenog mesa i veći unos nemasnih mliječnih proizvoda bili su povezani s boljim vještinama rasuđivanja, zaključuju istraživači. Podsjetimo kako se mediteranska prehrana smatra zlatnim standardom pravilnog prehrambenog obrasca i načina življenja koji preporučuje visok unos cjelovitih žitarica, sjemenki i povrća, umjeren unos ribe, mesa peradi te mliječnih proizvoda te minimalan unos procesiranih namirnica.
Također, istraživanje je pokazalo kako djeca koja su više vremena provodila čitajući i baveći se organiziranim sportom pokazala su bolje sposobnosti zaključivanja od svojih vršnjaka. S druge strane, prekomjerno provedeno vrijeme za računalom, kao i slobodna tjelesna aktivnost povezani su sa slabijim vještinama rasuđivanja. Vrijeme provedeno ispred ekrana, način na koji dijete dolazi u školu (aktivno-hodajući ili pasivno-nekim oblikom prijevoza), aktivnost na odmoru i intenzitet tjelesne aktivnosti nisu bili povezani s vještinama rasuđivanja.

Više od polovice djece sudjelovalo je u dvogodišnjoj obiteljskoj i individualiziranoj intervenciji usmjerenoj na prehranu i tjelesnu aktivnost. Međutim, intervencija nije utjecala na vještine rasuđivanja. Naime, djeca koja su sudjelovala u intervenciji te ona u kontrolnoj skupini pokazala su sličan stupanj kognitivnog razvoja. Istraživači ističu kako su prehrana i tjelesna aktivnost samo jedni od čimbenika koji utječu na stil života i vještine rasuđivanja te na temelju rezultata istraživanja zaključuju kako ulaganje u pravilne prehrambene navike te poticanje djece na čitanje pozitivno utječu na razvoj ranije spomenutih vještina, čijem razvoju također može pridonijeti i bavljenje organiziranim sportom.

Izvor: Science Daily

Podijelite ovaj članak