PETICA savjeti za bojenje jaja

Iako se tijekom razdoblja izolacije izgubio osjećaj datuma i dana u tjednu, svjesni smo svi da ćemo Uskrs dočekati doma. Kako bismo istaknuli taj najveći kršćanski blagdan naspram ostalih dana, započet ćemo ranije s uskršnjim pripremama i veselim obiteljskim zadacima. Djeci je bitno objasniti da bez obzira na situaciju u kojoj se trenutno nalaze, imaju razlog za slavlje i uživanje u čarima koje Uskrs nosi sa sobom.

Njima najzabavnija aktivnost za uskršnje blagdane je zasigurno bojenje jaja. U nastavku vam donosimo ideje što biste i na koji način mogli pripremiti da vašim domom i ove godine zavladaju boje i mirisi Uskrsa.

Dobrobiti jaja

I djeca znaju da svako jutro jedno jaje organizmu snage daje. Jaja su izuzetno nutritivno kvalitetna namirnica, bogata proteinima. Lako su dostupna i jeftina su opcija idealnog obroka kojim ćemo organizam opskrbiti važnim nutrijentima.

Osim proteina, jaja sadrže masti (u većem dijelu nezasićene masne kiseline), fosfor, selen, željezo, vitamine B skupine (riboflavin, pantotenska kiselina, biotin, folna kiselina, vitamin B12) te vitamine D i A.

Osim navedenog, jaje je važan izvor kolina, biološki aktivne tvari koja u našem organizmu sudjeluje u procesima biosinteze, metabolizma i transporta. Kolin sudjeluje u održavanju zdravlja mozga, stoga konzumacijom jaja poboljšavamo i naše kognitivne funkcije.

Hranjive tvari jaja pridonose i zdravlju naše kose, nokti i kože. Obzirom da su važan izvor vitamina A, jajima također čuvamo zdravlje naših očiju. U prosjeku, jedno jaje sadrži oko 200 mg kolesterola te se osobama s povišenim kolesterolom iz toga razloga preporučuje smanjeni unos jaja.

Bojenje jaja na prirodan način

Umjesto kupovnih prehrambenih boja za pisanice, predlažemo vam da ovogodišnja uskršnja jaja obojite na prirodan način uz pomoć namirnica koje imate u svome domu.

Tradicionalno bojanje kojom se postiže žutosmeđa boja jaja dobit ćete ako jaja kuhate u vodi s korom crvenog luka.

Za postizanje ljubičaste boje koristite na isti način ciklu ili sok od brusnice, dok za zelenu boju možete upotrijebiti bilo koje zeleno lisnato povrće, poput špinata ili blitve.

Listovi ljubičastog kupusa kuhani s jajima dat će im plavu boju, dok konzervirane višnje ili sok od višanja možete iskoristiti za crvenu boju.

Ako želite da jaja budu narančasta, u jednu litru vode dodajte pet žlica slatke crvene paprike i dvije žlice bijelog octa. S druge strane, tri žlice kurkume ili curryja u kombinaciji s dvije žlice bijelog octa dat će jajima žarko žutu boju.

Prije no što uronite jaja u otopinu željene boje, jajetu možete pridodati oblike biljaka iz vašeg vrta. Na primjer, djetelina, tratinčica, jaglac neke su od proljetnih biljaka koje možete postaviti na jaje, a zatim ih pričvrstiti komadićem hulahopki. Nakon kuhanja i hlađenja, na jaju će ostati otisci biljaka koje ste stavili.

Radi postizanja različitih oblika, možete koristiti i gumice za kosu ili vrpce. Dopustite da se vaše dijete opusti i stvori svoje oblike raznim kombinacijama.

Ostale tehnike

Jaja možete bojati i vodenim bojama nakon što ih skuhate. Kistićem u ruci vaša će djeca svojom maštom stvoriti prava mala umjetnička djela, a vi ćete imati najposebniju šarenu košaru punu jaja u svome domu.

Druga popularna i djeci zabavna tehnika je dekupaž. Jaje prethodno mora biti kuhano i ohlađeno. Potrebne su vam salvete kojima odvojite prvi sloj sa željenim motivom, zatim ga prislonite na jaje te premažete bjelanjcem. Nakon što se jaje dobro posuši, za dodatni ga sjaj namažite uljem.

Ako želite efekt šljokica, jaja možete kuhati s hladnim crnim ili bijelim vinom te ih kuhana zajedno s vinom ostaviti osam sati u zdjeli kako bi se stvorio svjetlucavi sjaj na ljuski.

Nemojte zaboraviti da male stvari čine sreću, a tradiciju bojanja jaja iskoristite da djecu upoznate s novim namirnicama i začinima kao prirodnim materijalima.

Sretni i blagoslovljeni uskršnji blagdani svima!

Podijelite ovaj članak