Jedan sat u danu je dostatan za poboljšanje prehrambenih navika?

Mnogim zaposlenim roditeljima poznata je ova rutina – užurbano vođenje djece u vrtić/školu, poslovne obaveze tijekom cijelog dana, vožnja djece kući ili na izvannastavne aktivnosti te borba sa svakodnevnim prometnim gužvama na putu. No, predstavlja li vrijeme provedeno u automobilu dobru priliku za hranjivu užinu koju će djeca „gricnuti“ po putu?


Iako se u posljednje vrijeme mnogo govori o prehrambenim navikava djece, kao i o tome što je potrebno poboljšati, svjedoci smo poražavajućih činjenica kada govorimo o statusu uhranjenosti djece te samoj kvaliteti prehrane. Upravo navedeno potaknulo je istraživače sa Cincinnati Children’s Hospital Medical Center da podrobnije istraže može li vrijeme provedeno na putu iz vrtića prema domu pozitivno utjecati na stvaranje kvalitetnih prehrambenih navika.

Pregledali su podatke dnevnika prehrane koje je vodilo više od 300 roditelja djece koja su pohađala 30 vrtića i koji su sudjelovali u Preschool Eating and Activity Study (2009-2011). Otkrili su da je sat vremena nakon što roditelji i skrbnici preuzmu svoju djecu bilo razdoblje unosa namirnica koje su izrazito bogate tzv. „lošim“ kalorijama.

Djeca, dobi od 3 do 5 godina, unosila su više od 1 471 kaloriju tijekom cijelog dana, što je na gornjoj granici preporučenih dnevnih unosa. Od te količine, u prosjeku, 290 kalorija konzumirano je u satu nakon izlaska iz vrtića što čini oko 20% ukupnog dnevnog energijskog unosa.
Dodatno je zabrinjavajuća činjenica kako su hrana i piće konzumirani nakon vrtića činili oko 22% ukupnog dnevnog unosa dodanog šećera i oko jednu trećine slatkih i slanih grickalica koje su djeca konzumirala tijekom dana.

Istraživači ističu kako to razdoblje u danu, put od vrtića i posla prema kući, često biva izrazito užurban, ali i stresan kako za roditelje tako i za djecu, koja su često umorna ili gladna te kako nema ništa lošega u tome da se povremeno posegne za slasticama. Ipak, taj put može biti idealna prilika da se djetetu predstave nutritivno bogatije i kvalitetnije opcije te na taj način usade i nove, bolje navike.

Štapići od povrća, kockice sira, povrtni muffini, narezano voće ili napici s niskim sadržajem šećera mnogu poslužiti kao zamjena za visokoprocesirane namirnice. Djeca predškolske dobi lako usvajaju nove navike te ih usvajaju u sklopu rutine koju oblikuju roditelji. Upravo je to vrijeme za postavljanje dobrog temelja za kvalitetne prehrambene navike u budućnosti.

Podijelite ovaj članak