Izaziva li hrana ovisnost?

Može li hrana izazvati ovisnost? Što znači biti ovisnik o hrani? Ova pitanja predmet su velikog zanimanja i rasprava među znanstvenicima posljednjih godina.

Ovisnost o hrani – uzročnik kroničnih nezaraznih bolesti?

Pretilost pogađa sve veći broj ljudi u svijetu, čime se povećava rizik za razvoj srčanih bolesti, moždanog udara, dijabetesa tipa 2 i određenih vrsta karcinoma. Također, pretilost je jedan od rizičnih čimbenika za razvoj sve učestalijeg metaboličkog sindroma. Metabolički sindrom predstavlja skup metaboličkih poremećaja koji povećavaju rizik za bolesti srčano-žilnog sustava. Dijagnosticira se prisutnošću najmanje tri od pet sljedećih zdravstvenih stanja: abdominalna pretilost, povišeni krvni tlak, povišene vrijednosti lipida u krvi, niska razina HDL kolesterola te poremećen metabolizam glukoze. S obzirom da navedena stanja predstavljaju javnozdravstveni problem, stručnjaci žele otkriti može li koncept ovisnosti o hrani pomoći u boljem razumijevanju i kvalitetnijem liječenju pretilosti i poremećaja hranjenja.

Koje namirnice mogu izazvati ovisnost?

Prema istraživanju objavljenom u The American Journal of Clinical Nutrition rafinirane namirnice koje uključuju bijeli kruh, kekse, čips i slastice, sadrže tvari koje izazivaju ovisnost poput duhana i alkohola. Takve namirnice imaju visok udio jednostavnih šećera i zasićenih masti, a često im se dodaju sol i aditivi u količinama koje daleko premašuju one u prirodnim namirnicama poput voća, povrća i mesa. Ljudi evolucijski žude za ugljikohidratima i mastima. Međutim, kako se sadržaj ugljikohidrata i masti u hrani povećava zbog postupaka prerade, takva hrana može postati sve primamljivija te dovodi do ovisnosti.

Na koji način se može razviti ovisnost?

Konzumacija prerađenih namirnica učinkovitija je u aktiviranju dijela živčanog sustava povezanog s nagrađivanjem u odnosu na minimalno prerađenu hranu, baš kao i tvari koje izazivaju ovisnost. Međutim, unatoč znanju o potencijalnim posljedicama na zdravlje, većina ljudi konzumira prekomjerne količine prerađene hrane. To dovodi do prekomjernog unosa energije i masti, što može rezultirati razvojem pretilosti. U istraživanju Pedram i sur. (2013), ispitivala se povezanost ovisnosti o hrani i pretilosti u općoj populaciji. U istraživanju su sudjelovale ukupno 652 odrasle osobe iz opće populacije. Rezultati su pokazali kako je učestalost ovisnosti o hrani bila veća upravo u  pretilih osoba. Parametri koji određuju pretilost (indeks tjelesne mase i udio masnog tkiva) bili su značajno veći u osoba ovisnih o hrani, u usporedbi s kontrolnom skupinom. Nadalje, osobe ovisne o hrani unosile su više energije iz masti i proteina.

Razumijevanje ovisnosti o hrani kao koristan alat u prevenciji razvoja pretilosti i poremećaja hranjenja?

Pojedini znanstvenici tvrde kako koncept ovisnosti o hrani nije doveo do razvoja novih i uspješnih tretmana za liječenje poremećaja hranjenja i pretilosti. Štoviše, smatraju kako takav koncept može odvratiti pozornost od utjecaja okolišnih čimbenika u borbi protiv pandemije pretilosti. Prema njihovom mišljenju, brzi porast pretilosti odraz je dramatičnih promjena u okolišu. Primjerice, tijekom posljednjih nekoliko desetljeća razina tjelesne aktivnosti se smanjila, a sve više vremena provodimo sjedeći ispred ekrana. Duboke promjene u prehrambenoj industriji pridonijele su povećanju unosa energije jer se uglavnom proizvodi vrlo ukusna, jeftina i lako dostupna prerađena hrana. Nadalje, napominju kako su samo kod manjeg broja pretilih osoba primijećeni simptomi ovisnosti o hrani. Zanimljivo je opažanje da se ovisnost o hrani u većoj stopi javlja kod bolesnika s anoreksijom. Ti rezultati opovrgavaju primjenu koncepta ovisnosti o hrani kod osoba s visokim indeksom tjelesne mase odnosno pretilih osoba.

Presuda znanstvenika

Iako konačan zaključak o ovoj temi još nije donesen, svi se znanstvenici slažu kako ovisnosti u bilo kojem obliku predstavlja veliki problem. Mehanizmi koji se nalaze u podlozi ovisnosti o hrani doprinose razvoju poremećaja hranjenja i pretilosti, a prakse prehrambene industrije također značajno doprinose ovom fenomenu. Gledajući u budućnost, stručnjaci ističu kako je potrebno provesti daljnja istraživanja da bi se utvrdilo može li prerađena hrana zaista uzrokovati ovisnost.

Stručni tim PETICA – igrom do zdravlja

Literatura:

Gearhardt A. N., Hebebrand J. (2021) The concept of „food addiction“ helps inform the understanding of overeating and obesity: YES. The American Journal of Clinical Nutrition 113(2): 263 – 267.

Fletcher P. C., Kenny P. J. (2018) Food addiction: a valid concept? Neuropsychopharmacology 43: 2506 – 2513.

Pedram P., Wadden D., Amini P., Gulliver W., Randell E., Cahill F., Vasdev S., Goodridge A., Carter J. C., Zhai G., Ji Y., Sun G. (2013) Food addiction: its prevalence and significant association with obesity in the general population. PLOS ONE 8(9): e74832.

Podijelite ovaj članak