Iako im ne možemo pobjeći, naučite na koji si način pomoći kod sezonskih alergija

Sezonske se alergije, poput drugih vrsta alergija, razvijaju kad imunološki sustav reagira na alergen iz okoline, obično tijekom proljeća, ljeta ili jeseni kad većina biljaka cvjeta.


Zadnjih godina zabilježen je ukupni porast alergija u zemljama diljem svijeta, posebno kod djece. U Hrvatskoj učestalost alergijskih bolesti u dječjoj dobi iznosi 10 – 15%.

Neke od najučestalijih alergija su one na pelud koje nastaju zbog cvjetanja biljaka. Za njih je uobičajeno da se uvijek javljaju tijekom istog razdoblja u godini.

Prikaz na peludnom kalendaru može pomoći kod prepoznavanja, dok se specifična, daljnja dijagnostika obavlja nakon utvrđivanja alergije kožnim testovima i analizom krvi.

Kolovoz – visoka koncentracija peludi ambrozije i koprive

Umjerena do visoka koncentracija peludi za kontinentalnu Hrvatsku za mjesec kolovoz bilježi se za koprive i ambroziju.

Mediteranska Hrvatska uz ambroziju, umjerenu koncentraciju peluda u ovom mjesecu bilježi za korovnu biljku crkvinu.

Simptomi alergije

Neki od prvih simptoma koji se javljaju kod sezonskih alergija pogađaju dišni sustav.

Kihanje i iscjedak iz nosa, suzenje, pečenje, svrbež i crvenilo očiju, ponekad nestanak njuha, kašalj, svrbež sluznice nosa i grla te otežano disanje predstavljaju veliki problem bolesnicima s alergijama i otežavaju im boravak na otvorenom.

Alergije se ne mogu u potpunosti izliječiti stoga je važno znati kako se zaštiti.

Informirajte se o dinamici alergena peludi putem peludnog kalendara kako biste mogli lakše isplanirati svoje odlaske u prirodu.

Nakon boravka u prirodi, savjetujemo provjetriti svoju odjeću koju ste nosili kako ne biste čestice peluda unijeli u prostor u kojem boravite.

Operite svoje ruke te se istuširajte.

Oprati možete i svog kućnog ljubimca nakon šetnje jer i oni također skupljaju pelud, a nošenje maski može vam pomoći kako biste se zaštitili prilikom izlaska iz kuće ili stana.

Za vrijeme cvatnje biljaka držite zatvorene prozore stana, posebno u jutarnjim satima kad je razina peluda najviša, te prozore automobila tijekom vožnje. Naravno, sve se to preporučuje uz uzimajte redovite terapije propisane od liječnika.

Na koji način olakšati simptome?

Vitamin C

Hrana je glavni saveznik našem dobrom zdravlju.

Iako je vitamin C najčešće spominjan zimi za jačanje imuniteta kako bismo bili spremni za sezonske viroze i gripe, važno je spomenuti njegovu ulogu kao prirodnog antihistaminika.

Histamin je tvar neophodna za pravilno funkcioniranje našega organizma, a najpoznatije je njegovo oslobađanje tijekom alergijske reakcije. Vitamin C sprječava njegovo oslobađanje, odnosno povećava njegovo izlučivanje iz organizma.

Namirnice koje su bogate vitaminom C i koje je važno uključiti u prehranu bolesnika s alergijama jesu citrusi, rajčica, kupus, zelena paprika, špinat, cvjetača i brokula.

Minerali selen i cink

Važan utjecaj na imunološki sustav imaju i minerali selen i cink. Najbogatiji izvori selena iz prehrane su morski plodovi (tuna, losos, školjkaši) i meso (puretina, piletina, govedina) te nam je potreban u malim količinama kako bi se manifestiralo njegovo antioksidativno djelovanje.

Za očuvanje osjetila okusa i mirisa izuzetno je važan drugi mineral, cink. Njegova najznačajnija uloga vezana je za jačanje imunološkog sustava, a posebno je važan za pravilan rast i razvoj djeteta. Najvažniji izvori cinka su plodovi mora, dok ga najčešće unosimo mesom, mlijekom te mliječnim proizvodima.

Važno je pridržavati se propisanih preporuka u mjesecima u kojima je sezonska alergija izraženija, a pravilnu raznoliku prehranu uvijek koristiti kao prevenciju različitih stanja te kao glavnu saveznicu kojom ćete ojačati svoj organizam!

Stručni tim PETICA – igrom do zdravlja

Podijelite ovaj članak