Omega-3 masne kiseline su esencijalne hranjive tvari važne za osiguravanje pozitivnih zdravstvenih ishoda u trudnoći. Unos dovoljne količine tih hranjivih tvari tijekom tog razdoblja je ključan za sprječavanje prijevremenog poroda i promicanje optimalnog zdravlja te neurološkog razvoja djeteta.
Što kažu dosadašnja istraživanja?
Rezultati nedavno provedenog istraživanja pokazuju da, unatoč preporukama za unos omega-3 masnih kiselina radi optimalnog ishoda trudnoće i zdravlja novorođenčeta, 25% sudionica izvještava da rijetko ili nikada ne jedu ribu tijekom trudnoće, a još manje ih uzima dodatke prehrani koje sadrže omega-3 masne kiseline.
Dosadašnja istraživanja koja su se bavila demografskim karakteristikama povezanim s unosom ribe i dodacima prehrane tijekom trudnoće bila su ograničena manjim brojem sudionika i podacima koji nisu bili recentni te stoga nisu nužno predstavljali i trenutni unos.
Slijedom navedenog provedena je studija pod nazivom “Demografske i zdravstvene karakteristike povezane s unosom ribe i omega-3 masnih kiselina tijekom trudnoće: rezultati iz kohorti trudnoća u ECHO programu” pod vodstvom istraživača iz Harvard Pilgrim Health Care Institute te objavljena u časopisu Public Health Nutrition u travnju ove godine.
Istraživački tim je koristio podatke 10.800 trudnica o konzumaciji ribe i o unosu dodataka prehrani od 12.646 trudnica iz kohorti diljem SAD-a koje sudjeluju u programu Environmental influences on Child Health Outcomes (ECHO).
Koristi konzumacije nadmašuju potencijalne rizike
Rezultati istraživanja pokazali su kako gotovo 25% sudionica ne konzumira ribu ili je konzumira manje od jednom mjesečno, dok samo 16% sudionica uzima dodatke prehrani s omega-3 masnim kiselinama. Starije sudionice s višim prihodima i obrazovanjem konzumirale su više ribe, a zanimljivo je istaknuti kako je konzumacija ribe bila veća među korisnicama duhanskih i nikotinskih proizvoda.
Trenutni dokazi pokazuju da koristi od majčine konzumacije ribe s niskim sadržajem žive, ili umjesto toga, dodataka prehrani koji sadrže omega-3 masne kiseline, nadmašuju sve potencijalne rizike, a istraživači se nadaju kako će rezultati ovog istraživanja potaknuti i pozitivno utjecati na unos omega-3 masnih kiselina, bilo putem prehrane ili dodataka prehrani u trudnica.