Kako će izgledati naš jelovnik tijekom 2017. godine?

Promjenom političkih i ekonomskih prilika diljem svijeta oblikuju se i različiti trendovi u prehrani direktno povezani s našim zdravljem. Logičnim slijedom, različite promjene te vrste utjecat će i na našu prehranu do samih mikro razina. Stvaranjem različitih trendova u prehrani doći će do promjene u popularnosti nekih tipova prehrane, potražnji, a time i dostupnosti pojedinih vrsta namirnica, ali i odabiru pojedine hrane zbog svojih povoljnih učinaka po zdravlje.

Tijekom 2017. godine u punom jeku će biti sljedeći trendovi koji će ostaviti utisak i na našem tanjuru, ali i navikama:

  • Jutarnji obrok je trendi

Češće ćemo se odlučivati za zajutrak jer nakon učestalih javnozdravstvenih kampanja na tu temu znamo da nam je on važan za pokretanje našeg organizma te će nam pomoći da koncentriranije odrađujemo sve zadatke tijekom dana. Ujedno, će nam postati važan zbog toga jer je poznato kako djeca koja unose taj jutarnji obrok lakše uče i rješavaju zadatke. Kako bi zajutrak postao zabavniji i ukusniji odabirat ćemo one namirnice slađeg okusa, koje odgovaraju svakom nepcu, poput različitog voća s medom, namaze od orašastih plodova ili pak marmelade lokalnih obiteljsko poljoprivrednih gospodarstava.

  • Vege je „in“

Sve veći naglasak stavljat će se na važnost namirnica biljnog porijekla te na bogatstvo fitonutrijenata koje nam mogu pružiti. Povrh toga, sve će nam biti popularniji, a time dostupniji vegetarijanski i veganski specijaliteti, kao i takvi načini prehrane. Posvećivanjem malo više vremena vegetarijanstvu otkrit ćemo novi zeleni svijet kojim također možemo osigurati sve što je našem tijelu potrebno.

  • Kokteli, i to oni sa sastojcima iz vrta, traženo su piće!

Miješanje voća i povrća za zajutrak, užinu ili večeru, već drugu godinu za redom, dobiva pažnju na tržištu. Ovi kokteli modernog doba nahranit će naše tijelo vitaminima, mineralima i vlaknima te osigurati energiju za zahtjevan tempo života. Različite kombinacije voća i/ili povrća s kokosovom vodom, različitim vrstama mlijeka stvorit će ukusne smoothije ili jednostavno cijeđenjem istih stvoriti osvježavajuće sokove. Oni će pridonijeti adekvatnoj hidraciji našeg tijela tijekom cijele godine, ali i doprinijeti dobroj probavi.

  • Ono smo što jedemo

U 2017. godini u centru pažnje istraživača će svakako biti i dobre bakterije našeg probavnog sustava. Naime, dosadašnja istraživanja potvrđuju veliki potencijal koje dobre bakterije posjeduju po zdravlje. Namirnice koje unosimo u naše tijelo ujedno i razgrađujemo te one čine hranu našim bakterijama. Time direktno djelujemo na različitost bakterija u crijevima, što će se u konačnici odraziti na naše zdravlje. Veći udio dobrih bakterija u crijevima osigurat ćemo unosom banana, grahorica (grašak, grah…), artičoka, luka, češnjaka, zobi, lana te fermentiranog i kiselog povrća. Unosom ovih različitih namirnica koji djeluju kao prebiotici te probiotika (fermentirani mliječni proizvodi, sir) osigurat ćemo dobru probavu i stanje cijelog imunološkog sustava, ali i cjelokupnog zdravlja.

  • Promišljamo o otpadu

U ovoj godini sve više će se promišljati o smanjivanju otpada hrane. Bacamo veliku količinu hrane, a pritom ne razmišljamo o osobama na rubu preživljavanja upravo zbog nedostatne količine namirnica. Također, razmišljanjem na „zeleni“ način pridonijet ćemo samoodrživosti cijelog sustava u kojem živimo. Kako bismo doskočili ovom problemu važno je promišljati o načinima na kojima možemo iskoristiti potencijalno preostalu hranu prije no što je bacimo u smeće. U 2017. godini od manje privlačnog voća ili ostataka voća pripremat ćemo ukusne marmelade i džemove, od preostalih listova povrća obogatiti juhu ili pripremiti novo jelo pirjanjem listova zajedno s lukom te drugim povrćem dok ćemo s vodom, u kojoj se kuhala cvjetača, pripraviti kus-kus.

  • Kulture na tanjuru

Kao posljedica migrantske krize, te brojnih političkih i ekonomskih promjena diljem svijeta dolazi do još većih miješanja kultura, tradicija koje time utječu i na hranu koju konzumiramo. Upoznavanjem s novim kulturama postajemo izloženi novim namirnicama te načinima pripreme hrane, a time pridonosimo i raznovrsnosti prehrane te osebujnosti naših vlastitih običaja.

  • Tajna je u strukturi tvari!

U ovoj godini ćemo još mnogo slušati o različitim nutrijentima koji imaju povoljan utjecaj na zdravlje. U prvom redu ističe se vitamin D koji osim što pridonosi snažnim kostima, poboljšava kognitivnu funkciju mozga može imati i važnu ulogu u prevenciji karcinoma. Kako biste osigurali dovoljne količine vitamina D, osim unosa žumanjka, masnijih vrsta ribe i maslaca, obratite pozornost na dovoljnu izloženost kože suncu. Smatra se da je izlaganje od 10 do 15 minuta dvaput tjedno dovoljno da se osiguraju adekvatne količine tog vitamina. Osim ovog supervitamina, u centru pozornosti bit će i začini s brojnim povoljnim učincima na naš organizam. Primjer takvog začina je svakako kurkuma koja sadrži aktivnu tvar kurkumin (polifenol). Ovaj polifenol smatra se snažnim antioksidansom i djeluje protuupalno. Prevencijom upalnih procesa pridonosi zaštiti našeg tijela od srčano-žilnih bolesti i karcinoma, a prepoznajemo ga po karakterističnoj žutoj boji. Svakako ga uključite u različite smoothije te pripremu rižota i umaka!

Stručni tim PETICA-igrom do zdravlja

Podijelite ovaj članak