Okusi i mirisi Slavonije i Baranje

Široke zlatne ravnice, beskrajni vinogradi, stoljetne hrastove šume, pitoreskna sela, stari podrumi i palače – sve su to obilježja druge po veličini hrvatske regije koja se smjestila između tri rijeke – Drave, Save i Dunava.

Slavonija i Baranja brižno čuvaju i izvornu hrvatsku folklornu baštinu, bogate narodne nošnje i kićene kočije koje uz zvuke tamburice vuku najljepši primjerci lipicanaca iz jedne od najstarijih ergela u Europi. Pridodamo li tome toplinu i gostoljubivost stanovnika te ljubav koju ulažu u pripremu jedinstvenih specijaliteta ovog kraja, zaista ne postoji razlog zašto ne biste htjeli posjetiti ovaj predivni kutak naše zemlje.

U nastavku smo za vas izdvojili neke od najznačajnijih gastronomskih specijaliteta Slavonije i Baranje.

Delicije od riječne ribe

Rijeke i jezera Slavonije i Baranje skrivaju neprocjenjivo blago – ribu poput soma, šarana, štuke ili smuđa. Ove riblje primjerke Slavonci i Baranjci najradije ubacuju u kotlić kako bi ih pretvorili u ukusan fiš paprikaš ili perkelt, riblje delicije uz koje je najslađe poslužiti domaće široke rezance. Za prste polizati su i specijaliteti poput dimljenog šarana te neodoljive paštete od pastrve, a svakako valja spomenuti i još jedno tradicionalno jelo ovoga kraja, a to je šaran na rašljama. Priprema ove poslastice zahtijeva samo nekoliko sastojaka: šarana, sol, papar i mljevenu papriku te glavni sastojak, strpljenje. Naime, šaran se nataknut na rašlje peče na žaru oko dva sata.

Jela na žlicu koja griju dušu

Osim laganih ribljih juha te konkretnijeg fiš paprikaša ili perkelta, jelo na žlicu bez kojega ne može proći niti jedna proslava je čobanac. Ovo tradicionalno jelo najčešće se priprema od barem tri vrste mesa, a poželjno je da barem jedna vrsta bude meso divljači. Tajna vrhunskog čobanca, osim kvalitetnog mesa i dugog vremena kuhanja, krije se u mljevenoj ljutoj baranjskoj paprici.

Slavonska i Baranjska poslastica

Kulin ili kulen, najpoznatiji gastronomski simbol Slavonije i Baranje, danas je zaštićen kao nacionalno kulturno dobro i namirnica zaštićenog zemljopisnog porijekla Europske unije. U pripremi kulena Slavonci i Baranjci koriste isključivo najkvalitetnije meso slavonske svinje, odnosno but, lungić i kare, a razlika između slavonskog i baranjskog kulena je u tome što Baranjci, osim mesa, češnjaka, slatke i ljute paprike te soli, u svoj kulen dodaju i bijeli papar.

Šećer na kraju

Nekadašnji utjecaj austrijske, mađarske i turske kuhinje posebno je vidljiv kada su u pitanju slastice. Carski drobljenac, štrudle, tačke ili tačkrle, knedle sa šljivama i šnenokle samo su neke od mnogobrojnih slatkih tajni ovoga kraja koje nas vraćaju u djetinjstvo i bude lijepe uspomene na druženja s bakom u kuhinji.

Podijelite ovaj članak