Ukusni recepti za ručak

Donosimo vam recepte za proljetni ručak koje djeca obožavaju!

Rižoto od boba s kozicama

Sastojci (4 osobe):
400 g boba
400 g riže
300 g kozica
2 režnja češnjaka
80 ml bijelog vina
100 ml maslinovog ulja
60 g maslaca
60 g sira ribanca
750 ml temeljca
Sol i papar po želji

Priprema:
Na maslinovu ulju kratko popržiti kozice, posoliti ih, začiniti češnjakom i podliti vinom. Prebaciti kozice u drugu posudu. Na istom ulju zastakliti rižu pa kuhati uz stalno podlijevanje temeljcem. Ubaciti bob i kozice i kuhati još 1-2 minute kako bi riža ostala al dente. Doraditi maslacem i s ribancem te s par kapi pikantnog maslinovog ulja (po želji).

Zeleni njoki s piletinom

Ragu od pilećeg zabatka

Sastojci (4 osobe):
600 g pilećeg zabatka (otkoštenog)
400 g crvenog luka
50 g mrkve (sitno ribano)
100 g svježe rajčice
50 g celerovog korijena (sitno ribano)
50 g peršinovog korijena (sitno ribano)
1-2 režanja češnjaka
60 ml maslinovog ulja
1 l temeljca
Sol po želji

Priprema:
Sitno sjeckani luk pirjati na maslinovom ulju. Piletinu narezati na kocke, posoliti i kratko ispeći na vrućoj tavi sa svih strana. Pred kraj dodati listiće češnjaka (pripaziti da ne poprimi smeđu boju). Nakon 30 minuta pirjanja crvenog luka dodati sitno ribani korijen od celera, peršina i mrkvu. Nastaviti prijati 15 minuta uz povremeno podlijevanje s temeljcem. Dodati prethodno ispečenu piletinu i nastaviti pirjati uz podlijevanje temeljcem. Kuhati 15-20 minuta. Pred kraj dodati rajčicu narezanu na kockice, sve zajedno kuhati 2-3 minute i začiniti po potrebi.

Kako dobivamo temeljac?
Kako biste iskoristili sve dijelove namirnica koje kupujete, za dobivanje temeljca, koristite ostatke korjenastog povrća (prethodno oprane i oguljene) te ih na luku lagano pržite i podlijevajte bijelim vinom. Kada proključa, koristite temeljac u svrhu obogaćivanja okusa pojedinog jela.

Zeleni njoki

Pesto od špinata (4 osobe):
100 g svježeg špinata
50 g badema
40 g sira ribanca
150 ml maslinovog ulja
½ režnja češnjaka
Soli po želji

Priprema:
Špinat kratko blanširati, ohladiti i usitniti sa štapnim mikserom. Pritom dodati i ostale sastojke.

Sastojci za njoke(4 osobe):
600 g krumpira
300 g glatkog brašna
100 g oštrog brašna (za posipavanje)
1 jaje
50 g maslaca
60 ml maslinovog ulja
Sol po želji

Priprema:
Krumpir skuhati u ljusci, oguliti, protisnuti kroz sito te ohladiti. Dodati rastopljeni maslac, jaje i prethodno pripremljeni pesto. Umutiti sve mokre sastojke. Na ravnoj površini posuti glatko brašno, krumpir istresti na sredinu. Zamijesiti tijesto (ovisno o željenoj tvrdoći dodajemo oštro brašno). U proključalu slanu vodu dodati njoke i kuhati dok ne isplivaju na površinu. Potom kuhati 1 minutu te izvaditi iz vode. Staviti njoke u posudu premazanu maslinovim uljem.
Servirati uz ragu od piletine.

Cezar salata

Sastojci (4 osobe):
500 g pilećih prsa
30 ml maslinovog ulja
300 g zelene salate
60 g pancete (2 šnite/osoba)
200 g krutona (kruh po želji)
Sol po želji

Cezar umak

Sastojci (4 osobe):
40 g majoneze
60 g kiselog vrhnja
150 g jogurta
80 g sira ribanca
2 režnja češnjaka
20 ml maslinovog ulja (pikantni)
Sol i papar po želji

Priprema umaka:
Za pripremu umaka pomiješati ribanac i sitno nasjeckani češnjak. Navedene sastojke pomiješati s preostalim sastojcima. Začiniti solju i paprom.

Priprema krutona i čipsa od pancete:
Na tavi ispeći pancetu, položiti na lim za pečenje obložen masnim papirom. Peći na 195°C. U ovisnosti o željenoj hrskavosti pecite 3-5 minuta. Preostalu masnoću na masnom papiru vratiti u tavu i dodati kocke kruha. Okretati na tavi 1-2 minute.

Priprema Cezar salate:
Zelenu salatu očistiti i narezati na trakice. Potom narezati pileća prsa na trakice i začiniti ih solju. Pileća prsa peći na maslinovom ulju. Pred kraj dodati krutone. Salatu položiti na tanjur, preliti s 2 žličice umaka, staviti piletinu i krutone te pokapati umakom. Na vrh salate položiti čips od pancete.

Krostata od jagoda

Tijesto (10-12 osoba):
80 g smeđeg šećera
160 g maslaca
80 g raženog brašna*
80 g glatkog brašna
80 g pirovog brašna
1 vanilin šećer
1 jaje
1 limunova korica
Prstohvat soli
*krostata se može pripremiti i s jednom vrstom brašna
Priprema tijesta:
Maslac sobne temperature spojiti sa svim ostalim sastojcima. Pomiješati sastojke i spojiti u tijesto. Zamotati u foliju i ostaviti u hladnjaku 10 minuta. Kada se tijesto odmori, razvaljati između dvije prozirne folije i položiti u kalup za krostate. Izbosti tijesto s vilicom. Peći na 180 °C, 18 minuta.

Krema:
400 g jagoda
3 žutanjka
150 ml mlijeka
3-4 lista želatine (broj listića ovisi o željenoj tvrdoći)*
45 g smeđeg šećera
1 vanilija bourbon šećer
400 ml vrhnja za šlag
*Listove želatine prethodno namočiti u vodi da nabubre

Priprema kreme:
Žutanjke, mlijeko, šećer i bourbon vanilija šećer tući na pari do 78°C (provjeriti termometrom). Ubaciti prethodno namočenu želatinu i mutiti na pari oko 1 minute. Ohladiti na sobnu temperaturu. Dodati tučeno slatko vrhnje (pripaziti da ne bude pretučeno). Dio jagoda prethodno sitno narezati na kockice i ubaciti u kremu, izliti na tijesto i staviti u hladnjak na 6-10 sati. Kada se krema stegne posložiti ostale jagode na površinu.

Podijelite ovaj članak