Okusi Uskrsa na Mediteranu

Mediteranska prehrana poznata je diljem svijeta po blagotvornim učincima na zdravlje organizma. O njezinom značaju svjedoči i činjenica da je mediteranska prehrana na području Španjolske, Cipra, Grčke, Italije, Maroka, Portugala i Hrvatske 2013. godine uvrštena na UNESCO-ov popis svjetske nematerijalne kulturne baštine.

Temelji se na unosu cjelovitih žitarica, voća, povrća, leguminoza te orašastih plodova. Također, važnu ulogu ima i unos ribe te morskih plodova, kao i neizostavno maslinovo ulje. Mlijeko i mliječni proizvodi su sastavni dio mediteranske kuhinje te oplemenjuju različita jela. Slastice i crveno meso u mediteranskoj prehrani unose se samo povremeno, jednom do dva puta mjesečno. Republika Hrvatska obiluje različitom kulturološkom i gastronomskom ponudom, koja je nastala kao posljedica utjecaja različitih utjecaja tijekom povijesti, ali i klimatskih uvjeta. Samim time običaji vezani uz pripremu hrane za velike blagdane razlikuju se na područjima kontinentalne i primorske Hrvatske.

Mediteranska uskršnja trpeza temelji se na sirnici, janjećim delicijama, ovčjem siru te neizostavnom mladom luku. Uskrs u Dalmaciji nezamisliv je bez sirnice, u ostatku Hrvatske poznate kao pinca, delicije koja na blagdanskom stolu zauzima glavno mjesto. Sirnica predstavlja poštivanje stoljetne tradicije koje se vezuje uz uskrsno vrijeme, a ujedno je i prvo jelo koje domaćica iznosi na blagdanski stol nakon korizmenog odricanja. Dizano tijesto oblikuje se u različite forme poput pletenice, zeca, vijenaca i pereca, a sama izvedba ovisi o tome koliko su spretne ruke domaćice koja ih pripravlja. Naizgled, sirnica predstavlja kolač s jednostavnom recepturom, ali pravi gastronomski doživljaj ima zahvaljujući začinima koji se u nju dodaju. Korica domaćeg limuna ili naranče, rum, ružino ulje i prošek zaslužni su za okus sirnice koja je neizostavni dio uskršnjeg doručka na Mediteranu.

Jaja su dio svake uskršnje trpeze pa tako i mediteranske. Kuhana jaja u kombinaciji sa šparogama mogu se pronaći na mediteranskom uskršnjem jelovniku. Na talijanskom području Mediterana, kuhana jaja poslužuju u obliku tradicionalne torte Pasqoualina. Slana torta s tvrdo kuhanim jajima, blitvom, ricotta sirom, parmezanom i maslinovim uljem pruža pravo mediteransko bogatstvo okusa.

Iako se mediteranska prehrana uglavnom temelji na morskim specijalitetima i hrani biljnog podrijetla, nakon razdoblja korizmenog posta uživa se u okusima mesnih delicija, pri čemu se posebno ističe janjetina. Tradicionalni uskrsni objed u Dalmaciji počinje s juhom od janjećeg vrata i glave, u kombinaciji s korjenastim povrćem, lukom, porilukom te češnjakom. Pravi gurmani prilikom pripreme juhe, uz povrće, koriste i komorač koji svojom aromom oplemenjuje okus juhe. Tradicija pripreme janjeće juhe preuzeta je iz grčkog mediteranskog kruga. U Grčkoj se također tradicionalno priprema juha od janjetine poznata pod nazivom „Grčka uskršnja juha“. Poslužuje se kao toplo predjelo prilikom uskršnjeg obiteljskog ručka. Međutim, juhe iz dva navedena područja razlikuju se po tome što se prema grčkom receptu prilikom kuhanja dodaju i jaja.

Središnji dio uskrsnog objeda može biti sama janjetina, i to pečena u „škrovadi“ s mladim krumpirima uz koju se posluži salata od rotkvica i mladi luk. Janjetina se također može peći na podlozi od povrća poput crvenog luka te različitog korjenastog povrća. Priprema janjeće koljenice na području Grčke podrazumijeva mariniranje mesa ružmarinom i maslinovim uljem. Intenzivna aroma ružmarina pruža pravi dašak Mediterana na blagdanskom tanjuru.

Želite li i vi u vašu uskršnju trpezu unijeti dašak Mediterana pripravite ukusnu janjeću juhu čiji recept donosimo u nastavku.

Ukusna janjeća juha

Vrijeme pripreme: 100 minuta

Sastojci (5 osoba):

  • 2 L vode
  • 1 janjeća glava s vratom
  • 2 glavice luka
  • 3 mrkve
  • 1 korijen celera
  • 1 komad poriluka
  • 50 g komorača
  • list celera po želji
  • sol po želji
  • papar po želji

Priprema:

  • Očistiti povrće, a zatim ga zajedno s janjećom glavom staviti u lonac.
  • Zaliti sve sastojke vodom, začiniti solju i paprom.
  • Kuhati na jakom plamenu dok ne proključa, a zatim kuhati na laganoj vatri 90 minuta.
  • Procijediti juhu, povrće nasjeckati na kolutiće te ga vratiti u juhu. Po potrebni dodatno začiniti solju, paprom te listom celera.

Stručni tim PETICA igrom do zdravlja

Podijelite ovaj članak