Osigurajte najbolje iz zelenog lisnatog povrća za vaše mališane

Zeleno lisnato povrće poput kelja, blitve, špinata, zelene salate, listova repe i cikle te raštike, čini pravo nutritivno bogatstvo. Predstavlja izvor vitamina A, C i K, folata, magnezija, kalcija, željeza i kalija te antioksidansa i vlakana. Zeleno lisnato povrće ima vrlo nisku energetsku vrijednost, od 20 kcal do 50 kcal, po serviranju od jedne šalice.

Uglavnom se ističe intenzivnijim okusom u odnosu na ostale vrste povrća zbog čega ga djeca najčešće odbijaju jesti. Na taj način zadaju muke roditeljima koji ga pokušavaju uvesti u prehranu djeteta kako bi mu osigurali potrebne hranjive tvari za rast i razvoj. Važno je motivirati djecu na konzumaciju zelenog lisnatog povrća, s obzirom da će navike stečene u djetinjstvu zadržati u odrasloj dobi. Predlažemo vam da dijete uključite u proces nabave namirnica. Primjerice, pri odlasku u trgovinu ili na tržnicu, zadajte mu zadatak da izabere jednu vrstu zelenog lisnatog povrća koje ćete taj dan zajedno pripremiti za ručak. Prije same pripreme važno je detaljno oprati zemlju zaostalu na listovima, u čemu vam i najmlađi članovi obitelji mogu pomoći. Također, prije pripreme potrebno je odstraniti stabljike odnosno zadebljale dijelove listova kojima je inače potrebno dulje vrijeme kako bi omekšali. Tako ćete spriječiti prekuhavanje povrća i veći gubitak hranjivih tvari. Želite li primjerice umanjiti gorkasti okus zelenog lisnatog povrća kuhajte ga pri niskoj temperaturi 20 minuta te dodajte prstohvat šećera pred kraj kuhanja.

Kada je kelj u pitanju, važno je pomno odabrati vrstu ovisno o jelu koje pripremate. Čvrsti kelj valovitih listova pogodan je za pirjanje, odnosno pripremu juha i variva, dok su lisnati i baby kelj izvrstan izbor za salatu. Kada god ste u mogućnosti, kuhanje zelenog lisnatog povrća zamijenite procesom pirjanja na laganoj vatri. Time ćete više očuvati hranjive sastojke, a okus možete upotpuniti s nekoliko kapi maslinovog ulja, malo češnjaka i ribane limunove korice. Nemojte koristiti limunov sok jer će povrće pod utjecajem limunske kiseline poprimiti smeđu boju koja djeci svakako nije privlačna.
Zeleno lisnato povrće možete ubaciti i u mikser pri pripremi različitih smoothija. Voće i med neutralizirat će intenzivan okus povrća pa ga možete ponuditi vašem mališanu bez straha da će vas odbiti.

Prema preporukama stručnjaka, odrasle osobe i djeca starija od 9 godina bi tjedno trebali pojesti barem dvije šalice zelenog lisnatog povrća kako bi ostvarili blagotvoran učinak na zdravlje. Nemojte odustati, odvažite se i eksperimentirajte s različitim vrstama zelenog lisnatog povrća i načinima pripreme za dobro zdravlje cijele obitelji.

Donosimo vam recept za juhu od kelja uz koju se možete zagrijati u hladne, zimske dane.

Slasna juha od kelja

Vrijeme pripreme: 60 minuta

Sastojci (6 osoba):

  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 1 glavica luka
  • 2 režnja češnjaka
  • 1 snop kelja
  • 6 čaša vode
  • 2 čaše povrtnog temeljca
  • 240 g pelata u soku rajčice
  • 400 g graha iz konzerve
  • 5 krumpira, srednji
  • 1 žlica mješavine mediteranskih začina
  • sol po želji
  • papar po želji

Priprema:

  • Očistiti, a potom nasjeckati luk i češnjak. Listove kelja dobro oprati pod mlazom vode te isjeckati na manje dijelove.
  • Pirjati luk i češnjak na maslinovom ulju dok ne poprime zlatnu boju, a potom dodati listove kelja i nastaviti pirjati 2 minute.
  • Povrće zaliti vodom i povrtnim temeljcem, a zatim dodati pelate, grah i prethodno nasjeckani krumpir.
  • Kuhati na laganoj vatri 25 minuta ili dok krumpira ne omekša. Na kraju juhu začiniti solju, paprom i mješavinom mediteranskih začina.

Stručni tim PETICA-igrom do zdravlja

 

Podijelite ovaj članak