Okusi i mirisi jeseni – kesteni

Okus i miris kestena, kuhanih ili pečenih, jasan su znak da smo već dobro zakoračili u jesensko doba. Kestene možemo podijeliti na dvije osnovne vrste, divlje i pitome. Pitomi kesteni namijenjeni su za konzumaciju, dok divlji kesteni nažalost nisu, ali posjeduju ljekovita svojstva koja se koriste u farmaceutskoj i kozmetičkoj industriji.

Kesteni pripadaju skupini orašastih plodova, ali se po sastavu razlikuju od svojih srodnika poput oraha, badema ili lješnjaka. Karakterizira ih niži udio masti te visok udio škroba. Također, kesten je jedini orašasti plod koji sadrži vitamin C. Upravo su visoki udio vitamina C i vitamina B6 jedne od glavnih nutritivnih karakteristika kestena. Također, predstavljaju dobar izvor prehrambenih vlakana koja smanjuju apsorpciju kolesterola u tankom crijevu te tako reguliraju ukupnu razinu kolesterola u krvi. Visok udio škroba omogućuje proizvodnju kestenovog brašna. Njegovo brašno posebno je popularno u osoba koje pate od intolerancije na gluten ili boluju od celijakije, s obzirom da ne sadrži gluten. Kesten je energetski bogata namirnica, serviranje od 100 g kestena sadrži 245 kcal, radi čega treba biti umjeren prilikom konzumacije.

Kesteni se odlikuju posebnom teksturom i slatkim, blagim okusom te izvrsno upotpunjuju slatka i slana jela. Osim klasičnih pečenih ili kuhanih kestena, možete ih u pripremiti u obliku juha, glavnih jela te različitih slastica.

Donosimo vam jedan ukusan recept kako biste kestene mogli uvrstiti u vaš jesenski jelovnik.

Krepka juha od kestena

Vrijeme pripreme: 45 minuta

Sastojci (4 osobe):

  • 500 g kestena
  • 1 luk
  • 1 mrkva
  • ½ velike cvjetače
  • 3 češnja češnjaka
  • 1 žlica maslinovog ulja
  • muškatni oraščić po želji
  • sol po želji
  • papar po želji

Priprema:

  • Kestene zarezati u obliku križa, ravnomjerno ih rasporediti po limu za pečenje, staviti u prethodno zagrijanu pećnicu na 250 ֠ C te peći 15 minuta.
  • Izvaditi kestene, zamotati ih u kuhinjsku salvetu te očistiti dok su još vrući.
  • Mrkvu, cvjetaču i češnjak očistiti, a potom narezati na kockice. Pripremljeno povrće kuhati 10 minuta kako biste napravili temeljac.
  • Prethodno narezani luk pirjati na maslinovom ulju, a potom dodati mrkvu, cvjetaču i kestene te sve zaliti temeljcem.
  • Nakon što povrće omekša, dodati sol, papar i muškatni oraščić, a potom sve zajedno mikserom miješati do postizanja konzistentne smjese.
  • Juhu poslužiti toplu.

Dobar tek uz jesensku harmoniju okusa želi vam stručni tim PETICA-igrom do zdravlja!

 

 

Podijelite ovaj članak