Volite jesti orašaste plodove? Sigurno ćete zavoljeti i maslac napravljen od istih. Na tržištu se nude različite varijante takvih maslaca, no želite li rasplamsati svoju kreativnost i sastaviti recept prema vlastitim željama, pripremite ga u vlastitoj kuhinji.
Priprema domaćeg maslaca podrazumijeva korištenje orašastih plodova uz mogući dodatak soli i ulja, ali bez stabilizatora. U gotovom proizvodu odsustvo stabilizatora uzrokovat će izdvajanje ulja na vrh pa je takav maslac potrebno prije upotrebe promiješati. Domaći maslac od orašastih plodova je izvrsnog okusa i hranjiv jer njegovom konzumacijom unosite jednostruko- i višestruko nezasićene masne kiseline, biljne proteine, prehrambena vlakna i vitamin E.
Jeste li spremni napraviti svoju kombinaciju?
Orasi, bademi, brazilski i indijski oraščići, lješnjaci, kesteni i pistacija – odaberite svoj najdraži ili ih koristite u kombinaciji kao temelj za izradu maslaca. Želite li osigurati dodatni okus, orašaste plodove neposredno prije upotrebe lagano prepržite kako bi se oslobodila prirodno prisutna ulja, a osim toga lakše će se samljeti i smjesa će biti glađe konzistencije. Prilikom pripreme koristite miješalicu velike brzine. Maslac od orašastih plodova možete dodatno obogatiti raznim začinima ili zaslađivačima. Osim toga, možete dodati i sjemenke poput bundevinih, chia ili lanenih.
Za 1 ½ šalicu maslaca od orašastih plodova potrebno je:
- 2 šalice orašastih plodova
- 2-4 žličice maslinovog ulja
- ¾ žličice soli (po želji)
Dodatno možete odabrati i jednu od navedenih opcija:
- 1 žličica kave + 1 žličica kakaa + 1 žličica šećera
- 2 žlice meda
- 2 žličice cimeta + 1 žličica šećera
- 1 žličica Sriracha umaka
U gotovu smjesu maslaca od orašastih plodova po želji dodajte komadiće drugih oraščića, tamne čokolade, kokos, kandirani đumbir ili sušeno voće.
Kako u potpunosti iskoristiti sve blagodati ovog maslaca?
Napravite maslac od svježih orašastih plodova kako biste dobili puniji okus i izbjegli pojavu užeglosti. Otvorenu staklenku maslaca od orašastih plodova čuvajte na suhom i hladnom mjestu. Kako biste smanjili razdvajanje ulja na površinu namaza, odmah nakon izrade, spremite ga u hladnjak ili staklenku te okrenite naopako kako bi ulje polako prošlo kroz smjesu.
Donosimo vam nekoliko prijedloga kako koristiti maslac od orašastih plodova:
- Namažite maslac na integralni, prepečeni kruh ili pak komadiće jabuke ili banane.
- Ubacite maslac u recept za energetske pločice.
- Pomiješajte maslac s čvrstim jogurtom ili ga dodajte u zobenu kašu. To može biti vaša idealna kombinacija za početak dana. Osim toga, zobene pahuljice možete ubaciti u staklenku prije samog recikliranja kako bi preko noći upile ostatke ovog hranjivog maslaca.
- Želite li podići energetsku i nutritivnu vrijednost smoothija ubacite maslac u pripremu.
- Integralne palačinke možete namazati maslacem uz dodatak komadića voća.
- Maslac možete koristiti i u pripremi preljeva za salate te pripremi umaka za tjesteninu i pečeno povrće. Za preljev pomiješajte 1/3 šalice maslaca od orašastih plodova, 2 žličice soja umaka, 2 žličice narančinog soka te malo sušene crvene paprike.
- Kako biste smanjili udio šećera u kolačima, muffinima i drugim slasticama, maslac od orašastih plodova možete iskoristiti za glazuru tako da ga zagrijete u mikrovalnoj pećnici na 10 sekundi i pomiješate s nekoliko žličica mlijeka.
Nadamo se da ćete uz pregršt ovih savjeta pripremiti ukusan maslac od vama najdražih orašastih plodova. U slast!
Stručni tim PETICA – igrom do zdravlja