Zašto je važno rano osvješćivanje o zdravim navikama

Uskoro će biti objavljeni podaci Ponašanje u vezi sa zdravljem u djece školske dobi za 2014. godinu (Health Behavior in School-aged Children), a koji donose presjek navika 15-godišnjaka u Hrvatskoj. Ažurirani podaci i dalje ukazuju na alarmantno stanje s obzirom na to da je statistika vrlo zabrinjavajuća:

DORUČKUJE svega:
43,6% djevojčica
51,8% dječaka

SLATKA PIĆA konzumira:
24,2% djevojčica
26,0% dječaka

TJELESNU AKTIVNOST OD PREPORUČENIH 60 MINUTA DNEVNO prakticira:
11,7% djevojčica
25,4% dječaka

Upravo zbog ovih, prije navedenih podataka, djecu je važno osvijestiti o zdravim životnim navikama u što ranijoj dobi. Tada su ona spremna prihvatiti nove informacije, kušati nove okuse, te formirati vlastito mišljenje, primjerice o konzumaciji voća i povrća, pijenju vode ili dnevnoj tjelesnoj aktivnosti. U ranoj dobi, dijete otvoreno razgovara o novim spoznajama sa svojim roditeljima, učiteljima, prijateljima, od kojih nerijetko “upija” nove spoznaje temeljem kojih formira životne navike. Upravo zbog toga je izuzetno važno da cijela zajednica šalje jedinstvene poruke na kojima će se u kasnijoj dobi temeljiti zdrave životne navike.

«Rast i razvoj djeteta, uz usvajanje zdravih životnih navika, pravilne prehrane, igre i tjelesne aktivnosti, najbolji su način prevencije kroničnih nezaraznih bolesti. Ova društveno prihvatljiva intervencija u školski program, obitelj i zajednicu u konačnici dovodi do smanjenja stope prekomjerne tjelesne težine, a koja utječe na pojavu kroničnih srčanih bolesti, dijabetesa, cerebrovaskularnih incidenata i kognitivnog slabljenja.”, mišljenja je prof. dr. sc. Željko Krznarić, predsjednik Hrvatskog liječničkog zbora zaduženog za provedbu programa PETICA – igrom do zdravlja.

Podijelite ovaj članak