Što se to krije u našim osjetilima?

boy breakfast

Koliko ste se puta zatekli u situaciji kada vaše dijete stoji nasred trgovine, žali se na žeđ i jedino što želi popiti jest zaslađeni napitak? Vjerujemo da vam se to dogodilo nebrojeno puta, ali ne brinite, niste jedini. Podloga cijele priče dublja je od puke dječje znatiželje za šarenim napitkom u ambalaži oslikanoj najdražim likom iz crtića. Tajna leži u ljudskim osjetilima s urođenim preferencijama za određene okuse.

Ljudi razlikuju četiri osnovna okusa, a to su slatko, slano, kiselo i gorko. U posljednje vrijeme spominje se i takozvani peti okus pod nazivom umami koji se ne može okarakterizirati niti jednim od četiri osnovna okusa. Znanstvenici su istraživali jesu li određene preferencije za okusima genetski uvjetovane. Proveli su istraživanje na novorođenčadi kojim su davali vodene otopine sva četiri osnovna okusa te promatrali njihovu ekspresiju lica i ponašanje. Novorođenčad je negativnom ekspresijom lica pokazivala odbojnost prema kiselom i gorkom okusu. Slani okus nije rezultirao posebnom ekspresijom, ali je kasnije dokazano kako se preferencija za slanim okusom javlja tek od četvrtog mjeseca života. Dajući im slatku vodenu otopinu djeca su smješkanjem pokazala kako im se taj okus sviđa te je pritom smanjen plač i nervoza.

Ovakvi rezultati, objavljeni u časopisu Annual Review of Nutrition, upućuju na zaključak da je ljudska želja za slatkim genetski uvjetovana. Nadalje, kroz šest mjeseci jednoj skupini novorođenčadi davana je zaslađena voda, dok je druga skupina konzumirala običnu vodu. Rezultati su pokazali da skupina koja je konzumirala zaslađenu vodu više preferira slatki okus. Ovi se rezultati mogu primijeniti na svakodnevicu s početka priče. Naime, genetski nam je urođena preferencija za slatkim, međutim opetovanim izlaganjem slatkom okusu ona se može i povećati. Vrlo je važno biti na oprezu jer povećana konzumacija proizvoda i napitaka s dodanim šećerima može rezultirati povećanim energetskim unosom te uzrokovati prerano kvarenje zubi. Iako genetika igra važnu ulogu po pitanju preferencija, sve je u životu ipak stvar navike. Poslužite se trikovima te im umjesto zaslađenog napitka ponudite svježe cijeđeni sok ili djetetu ponudite vodu u kojoj se nalaze kriške citrusa ili neko drugo šareno voće.

Djeca su rizična skupina kad je u pitanju hidracija, obzirom na to da su im potrebe za vodom povećane u odnosu na njihovu tjelesnu masu. Također, nemaju dobro razvijen osjećaj žeđi stoga lakše podliježu dehidraciji organizma. Vrlo je važno postići adekvatnu hidraciju jer ona utječe na mnogobrojne funkcije u organizmu. Istraživanja na djeci u dobi od 7 do 9 godina, pokazala su kako već blaga dehidracija uzrokuje smanjenje koncentracije i mentalne aktivnosti. Nadalje, postoje pokazatelji da djeca uglavnom konzumiraju vodu za vrijeme ručka i večere, a tijekom doručka je zanemaruju. Zbog toga u školu dolaze neadekvatno hidrirani što se može odraziti i na njihovu produktivnost na školskom satu.

Pripazite na svoje mališane te im umjesto zaslađenih napitaka ponudite interesantnija rješenja poput smoothija, prirodnih cijeđenih sokova te prirodno aromatizirane vode. Također, ne zaboravite jednostavnu preporuku od 5-7 čaša vode na dan. Adekvatnom hidracijom možete znatno utjecati na kvalitetu života vas i vašeg djeteta.

Stručni tim Petica-igrom do zdravlja

Podijelite ovaj članak