Dobro došli u PETICU!

Dragi roditelji, učitelji,

dobro došli u novu školsku godinu u kojoj nastavljamo s provedbom javnozdravstvenog programa PETICA – igrom do zdravlja. Ove će se godine program provoditi u drugim i trećim razredima škola koje su već uključene u program, te u drugim razredima osam novih zagrebačkih škola.

Jako nam je drago da su pristanak provedbe programa potvrdile osnovne škole Ivana Gundulića, dr. Vinka Žganca, Rapska, Trnjanska, Grigora Viteza, Pavleka Miškine, Špansko Oranice, te Tituš Brezovački. Time program raste na više od pet tisuća i pet stotina dionika, a samim time očekujemo još bolje rezultate na kraju ove školske godine.

Na nedavno održanom Europskom forumu o pretilosti u Bruxellesu, znanstvena koordinatorica programa doc.dr.sc. Darija Vranešić Bender i voditeljica programa Sara Cobal, mag. nutr., predstavile su PETICU kolegama iz četrdesetak zemalja koji diljem svijeta provode slične programe za podizanje svijesti o zdravom životu s ciljem prevencije pretilosti kod djece raznih dobnih skupina. Nakon čega je uslijedila pohvala dr. sc. Jean-Michel Borysa, direktora međunarodne mreže EPODE programa, koji je tom prilikom izjavio:

“PETICA – igrom do zdravlja ističe se kao jedan od najboljih programa u regiji te vjerujemo da će u kratkom vremenu doseći EPODE standard izvrsnosti, a time i učinkovito prevenirati pretilost u Hrvatskoj. U prilog tome govori i ovogodišnji izvještaj kojeg odlikuje znanje i iskustvo stručnjaka, kao i vrijeme uloženo u razvijanje ovako kvalitetnog programa. Smatramo da su osnovnoškolska djeca najbolja ciljna skupina jer su otvoreni novim znanjima te željni učenja, posebice o zdravlju, čime se upravo podiže svijest o važnosti zdravih životnih odabira, a time i pridonosi prevenciji pretilosti.
Izuzetno smo zadovoljni s idejama, osmišljenim aktivnostima i cjelokupnim radom PETICE. Vjerujemo da će u skorijoj budućnosti, svojim rezultatima, predvoditi susjedne zemlje u aktivnostima za suzbijanje pretilosti.
Želimo vam puno sreće u novoj školskoj godini i iskoristili bismo priliku da vam ovim putem čestitamo na uspješnoj dosadašnjoj provedbi te fantastičnom proširenju programa, u tako kratkom razdoblju.”

Stručnom timu programa PETICA sada preostaje samo jedan zadatak – na zabavan način, kroz igru, poslati djeci afirmativne poruke o zdravom tanjuru i zdravim životnim navikama. Vaša pomoć nam je u tome od iznimne važnosti jer jedino uključenjem cjelokupne zajednice je moguće doći do pozitivnih rezultata.

Stoga, igrajmo se zajedno do zdravlja!

Podijelite ovaj članak