10 najčešćih grešaka prilikom pripreme hrane

Hrana se u današnje vrijeme sve češće spominje i povezuje s očuvanjem zdravlja te liječenjem od pojedinih bolesti. Sigurnost hrane podrazumijeva sigurnu i zdravstveno ispravnu hranu, „od polja do stola“, a taj put uključuje proizvodnju, preradu, skladištenje, transport hrane te stavljanje na tržište. Hrana koja je pripremljena i konzumirana u skladu sa svojom namjenom neće izazvati štetne posljedice za ljudsko zdravlje. Iz tog je razloga izuzetno bitno poznavati način pripreme pojedinih namirnica kako bi se sačuvale njihove nutritivne karakteristike, ali i zadovoljila poželjna gastronomska svojstva kao što su izgled, miris i okus hrane.

Koja je to hrana “opasna” za zdravlje?

Pojam opasnost podrazumijeva neki mikrobiološki, kemijski, fizikalni ili drugi čimbenik u hrani  koji može štetno utjecati na zdravlje pojedinca.

Kako biste zaštitili svoju obitelj i bili sigurni da je pripremljena namirnica sigurna za konzumaciju, izbjegavajte ove uobičajene pogreške prilikom hrane.

1. pogreška: Neadekvatna higijena ruku

Učinkovito pranje ruku vrlo je važno u sprječavanju širenja štetnih mikroorganizama s ljudskih ruku na hranu, radnu površinu ili kuhinjsku opremu. Ruke se pravilno peru pod toplom vodom s tekućim sapunom u trajanju od najmanje dvije minute. Nakon trljanja, ruke se trebaju dobro isprati te osušiti jednokratnim papirnatim ubrusom.

2. pogreška: Pranje sirovog mesa i jaja

Pranje sirovog mesa ili jaja može uzrokovati širenje štetnih mikroorganizama u okolni prostor kao što je sudoper ili neka druga površina u kuhinji. Te klice mogu prijeći na druge sirove namirnice poput salate ili voća. Za razliku od mesa kojeg ćete termički obraditi prije konzumacije, kontaminirana sirova salata ili voće mogu prouzrokovati obolijevanje.

Savjet: Ne perite sirovo meso ili jaja. Pravilna termička obrada tih namirnica uništit će štetne mikroorganizme.

3.  pogreška: Guljenje voća i povrća bez prethodnog pranja

Voće i povrće može sadržavati štetne mikroorganizme prisutne na svojoj kori. Lako je prenijeti te klice na unutrašnjost voća i povrća kad ih izrežete ili ogulite. Obavezno operite voće i povrće vodom, čak i ako ćete ih guliti.

4. pogreška: Korištenje tanjura na kojem se nalazilo sirovo meso

Mikroorganizmi iz sirovog mesa mogu se proširiti na termički obrađeno meso. Stoga, uvijek koristite odvojene tanjure/podloge za sirovo meso i ono koje ste prethodno termički obradili. Kako bi si olakšali, na tržištu možete pronaći podloge za rezanje i pripremu namirnica u raznim bojama. Neka vam jedna boja služi za pripremu sirovih namirnica, a druga za namirnice koje ste već obradili.

5. pogreška: Nedovoljna temperatura obrade

Termički obrađena hrana sigurna je tek nakon što je postignuta dovoljno visoka temperatura koja ubija štetne mikroorganizme. Termometrom za hranu možete provjeriti postignutu temperaturu prilikom termičke obrade pojedine namirnice. 

Preporučuju se temperature od:

  • 63 °C za cjelovite komade govedine, svinjetine, teletine i janjetine (zatim pustiti da se meso odmori 3 minute prije konzumacije)
  • 71 °C za mljeveno meso
  • 74 °C za svu perad, uključujući mljevenu piletinu i puretinu

6. pogreška: Nedovoljna temperatura čuvanja hrane

Hrana se ne smije držati pri temperaturama koje mogu prouzročiti rizik za zdravlje. Hranu koja se čuva u hladnjaku ili se poslužuje hladna trebala bi se držati pri temperaturi 8°C ili nižoj. Vruću hranu potrebno je držati pri temperaturi 63°C ili višoj. Prilikom ponovnog zagrijavanja hrane potrebno je provjeriti rasprostranjuje li se toplina ravnomjerno i je li temperatura ponovo zagrijavane hrane dostigla najmanje 70°C u svim dijelovima.

7. pogreška: Dugo vrijeme držanja hrane izvan temperature kontrole

Ohlađena hrana može se držati izvan hladnjaka najduže četiri sata. Ako hranu držimo izvan hladnjaka i nakon tog vremena, postoji opasnost od razvoja štetnih mikroorganizama. Lakopokvarljivu hranu koja nije konzumirana tijekom predviđenog vremena potrebno je baciti.

8. pogreška: Zamrzavanje jednom odmrznute hrane

Hrana se smije odmrznuti samo jednom i potom ju je potrebno pripremati ili konzumirati.  Zamrzavanje jednom odmrznute hrane strogo je zabranjeno.

9. pogreška: Odmrzavanje mesa na sobnoj temperaturi

Meso je potrebno držati na temperaturi pri kojoj ne postoji rizik za razvoj mikroorganizma prilikom odmrzavanja. Meso se savjetuje noć prije pripreme i konzumacije iz zamrzivača premjestiti u hladnjak te tako odmrznuti. 

10. pogreška: Mariniranje na sobnoj temperaturi

Ako su marinirano meso ili plodovi mora ostavljeni na sobnoj temperaturi, mikroorganizmi se mogu vrlo brzo razmnožiti. Meso ili plodove mora nakon mariniranja potrebno je premjestiti u hladnjak, gdje sigurno mogu ostati satima, upijajući okus.

Važno je prisjetiti se da na zdravlje ljudi ne utječe samo odabir namirnica, njihova raznolikost i umjerenost, već i način pripreme. Hrana koja može pružiti dobrobiti za vaše zdravlje je isključivo ona koja je i zdravstveno ispravna.

Stručni tim PETICA-igrom do zdravlja

Podijelite ovaj članak