Top 5 jela koja ne biste trebali zaobići tijekom posjeta Lici

Nepretencioznost, poštivanje tradicije i lokalnog područja te jednostavnost pripreme – sve su to obilježja koja krase ličku kuhinju.

Samozatajna Lika može se pohvaliti ponudom jela koja na prvi pogled možda izgledaju jednostavno i skromno, no pršte okusom. To je hrana koja je svakodnevno prisutna u domovima Like, a u čijoj se pripremi upotrebljavaju sezonski sastojci iz domaćeg ili lokalnog uzgoja.

Prva asocijacija na Liku zasigurno je janjetina pripremljena na otvorenoj vatri, odnosno na ražnju ili ispod tradicionalne peke uz dodatak različitog domaćeg povrća. Temelj većine ličkih jela čine krumpir i kruh koji se peče pod pekom. Ovaj vrhunski specijalitet najčešće se poslužuje kao predjelo u kombinaciji s kajmakom, namazom od ličke base (punomasnog mekog sira) ili fantastičnim ličkim škripavcem posluženim s malo meda. Sveprisutni krumpir obavezni je prilog većini tradicionalnih jela, a najčešće se priprema kao pole, odnosno presječen po pola i pečen u pećnici pa poslužen s maslacem.

U moru predivnih tradicionalnih ličkih okusa izdvojili smo listu jela koja obavezno trebate isprobati u ovome kutku naše zemlje.

Palenta s vrhnjem ili mlijekom

Tradicionalno jelo s kojim su naši bake i djedovi započinjali dan u nadi da će ih opskrbiti prijeko potrebnom energijom za naporan rad u polju. Kada govorimo o ličkoj palenti, ne mislimo na instant inačice, već pravoj umjetnosti pripreme palente kako su to radili naši stari. Priprema se tako da se u velikom loncu zakuha nekoliko litara slane vode pa se odjednom usipa veća količina domaćeg kukuruznog brašna nakon čega na sredini posude nastaje grumen koji se potom probije kuhačom i pusti da prokuha. Dio vode se potom ocijedi te se nastavi s kuhanjem otprilike sat vremena uz neprestano miješanje. Tako pripremljena palenta najčešće se poslužuje s kiselim mlijekom ili pak čvarcima i kiselim kupusom.

Lički lonac

Onaj tko je bio u Lici, a nije kušao lički lonac, nema pojma što je propustio! Ovo jelo na žlicu prava je definicija „comfort fooda”, a priprema se tako da se komad janjetine ili ovčetine kuha u velikom loncu zajedno s različitim povrćem poput mrkve, peršina, celera, rajčice i krumpira. Pred kraj kuhanja u lonac se dodaje i kupus narezan na velike komade. Najčešće se poslužuje s krumpirom kuhanim u ljusci ili palentom.

Nezaobilazna pastrva

Dolina rijeke Gacke obavezna postaja prilikom posjeta Lici. Osim predivnog krajolika oduševit će vas i ponudom različitih specijaliteta od pastrve, najpoznatijeg simbola ovog dijela Like. Među brojnim poslasticama od ove vrste riječne ribe izdvojit ćemo najpoznatiju – prženu pastrvu koja se priprema tako da se očišćena pastrva posoli i uvalja u kukuruzno brašno pa isprži u ulju do zlatnožute boje.

Kiselo zelje sa suhim mesom

Ovo jednostavno idealno prija za hladnih zimskih dana, a priprema se tako da se sušeni komad svinjetine ili ovčetine sporo kuha na laganoj vatri zajedno s kiselim kupusom te se posluži s krumpirom kuhanim u ljusci.

Štrudla

Možda se Lika ne može pohvaliti bogatom ponudom slastica, no slasne štrudle od domaćeg vučenog tijesta punjene svježim sirom ili jabukama zadovoljit će i najzahtjevnija nepca.

Podijelite ovaj članak