Zanimljivosti s eko imanja Zrno

Od kuda hrana doista potječe? Kako bi program PETICA – igrom do zdravlja dočarao razvoj biljke i plodova biljke iz sjemenke te pojasnio kako to hrana dolazi do naših tanjura, organiziran je izlet na eko imanje Zrno.

Habjanovac, dom eko imanja Zrno, okruženog netaknutom prirodom, predstavlja idealno mjesto za učenje o sadnji biljaka, različitim načinima uzgoja hrane, razgledavanje plastenika, no i za sudjelovanje u radionicama posvećenim žitaricama. Učenici su u sklopu radionice imali priliku vidjeti različite vrste žitarica (ječam, raž, zob…), samljeti iste, saznati kako od brašna dobivamo kruh, ali ga i umijesiti, te upoznati različite vrste povrća i voća s kojima se do tada možda nisu imali prilike susresti. Važnost cjelovitih žitarica u prehrani ponovili su pričom o Punom i praznom zrnu, a kako ne bi sve ostalo na teoriji, okusne pupoljke su iznenadili ukusnim sjemenkama suncokreta pripremljenih tajnim receptom. S obzirom na to da znamo da zdravom življenju pridonosi tjelesna aktivnosti, pomno je osmišljena radionica tjelesne aktivnosti gdje su djeca pokretima imitirala sjetvu, košnju trave, te su korištene i druge vježbe kojima su dodatno aktivirali svoje tijelo. Povrh toga, imali su priliku obići cijelo imanje. U obilasku imanja, djeca su se upoznala s kompostom – kako se radi i čemu služi. Prošli su kroz voćnjak i polje pira do prekrasne šume gdje su vidjeli kako se uzgajaju Shiitake gljive i pritom osluškivati pjev ptica. Nisu zaobišli niti stari bunar iz kojeg se navodnjava cijelo imanje, prošetali su kroz arboretum, a po povratku su stali uz jezero, sakupljali žireve i poslušali priču o žabama i ribama.

Nakon brojnih aktivnosti uslijedio je hranjivi obrok. Domaćini su samo za njih, posebno pripremili, varivo s tofuom, zelenu salatu, vodu i domaći sok od jabuke, a za desert je poslužena pita od jabuka. Nakon okrijepe učenici su izvadili svoje frizbije, lopte i druge rekvizite kojima su se igrali prije polaska za Zagreb.

Direktorica Biovege, Jadranka Boban Pejić podijelila je s nama svoje zapažanja i zanimljivosti tijekom ovog veselog posjeta “Najstarije hrvatsko ekološko imanje, Zrno priključilo se projektu PETICA – igrom do zdravlja jer smatramo da je obrazovanje djece izuzetno važno kako bi što ranije usvojili zdrave navike. Korištenje ekoloških ili organskih proizvoda u prehrani smanjuje razinu štetnih pesticida u organizmu, čuva tlo i pitku vodu te je važno da djeca od malena budu usmjerena prema važnosti ekološkog uzgoja. U isto vrijeme važno je da se djeca upoznaju s načinom uzgoja povrća, voća i ratarskih kultura poput korištenja komposta, zelene gnojidbe, rotacija kultura itd. Posjetom imanju važnost boravka i kretanja u prirodi dobila je i dodatnu dimenziju upoznavanja bioraznolikosti (rode, žabe, kukci, itd.) što nije moguće doživjeti na imanju na kojem se konvencionalno uzgaja. Osim samog obilaska imanja djeca su imala priliku kroz jednosatnu radionicu vidjeti i sama isprobati kako se od cjelovitih žitarica prave pahuljice, brašno, degustirati ukusne tostirane suncokretove sjemenke te proći kroz tjelesne vježbe koje su povezivale sve procese rasta biljaka (sjetva, rast, važnost vode i sunca, žetva, pakiranje), a podsjećaju da, poput čovjeka, i biljka ima razdoblje mirovanja (spavanja) i rasta (aktivnosti).

Tijekom posjeta imanju organiziran je i ručak koji se sastojao od: variva od graha s korjenastim povrćem, zelene salate i pite od jabuka. Naravno da je kompletan ručak napravljen od ekoloških namirnica, korišteni su samo svježi i cjeloviti sastojci, a pita od jabuka je “razgrabljena” i brzo pojedena, iako u njoj nije bilo niti grama šećera! Primijetili smo da su djeca koja su za napitak sa sobom donijela vodu bolje jela od djece koja su imala slatke napitke, a i mi sami smo im naglašavali važnost vode, kao najkvalitetnijeg napitka uz koji smo im posluživali i ekološki sok od jabuka bez dodanog šećera. Od petstotinjak djece koja su tijekom 7 izleta posjetila naše imanje većini je odgovaralo sve što smo poslužili. Zaista su svim radnicima imanja Zrno “srca bila puna” kad smo vidjeli koliko su djeca uživala, a neke izjave djece su nam potvrdile smisao sudjelovanja u ovakvim projektima:
“Ja bih najradije ostao ovdje živjeti”- rekao je jedan dječak, jedna djevojčica je rekla: “Izmislili smo novi musli-slani, pahuljice sa suncokretovim sjemenkama, takav proizvod bi trebalo prodavati”, jedan dječak kad je uzimao drugu zdjelicu variva rekao je: “Ovo mi je najfinije što sam u životu jeo”.

Hvala učiteljicama koje su aktivno sudjelovale u obilasku imanja i radionicama te tako pridonijele da djeca u potpunosti budu uključena i dobiju jedno dragocjeno iskustvo.”, zaključila je gđa. Boban Pejić.

Što su učenici naučili i što ih je najviše dojmilo na eko imanju Zrno pogledajte u sljedećem videu:

http://bit.ly/1CudgmY

 

 

 

Podijelite ovaj članak