Što smo pripremili za vašu djecu u drugom polugodištu?

PETICA_Travno_2c-3_1

U ovom polugodištu vrijedno nastavljamo s različitim aktivnostima u sklopu programa PETICA – igrom do zdravlja. U nastavku pročitajte koje aktivnosti čekaju vašu djecu u učionicama.

Aktivnosti za drugi razred

Nakon upoznavanja s elementima piramide pravilne prehrane i temom Odakle potječe hrana? na red je došao i zdravi tanjur. Djeca će se na radionici upoznati sa sastavnim elementima zdravog tanjura kojeg čine voće, povrće, žitarice te proteinska skupina – meso, riba, jaja, mlijeko i mliječni proizvodi. Polovicu tanjura trebalo bi zauzimati voće i povrće, a drugu polovicu žitarice, te meso, riba, jaja, mlijeko i mliječni proizvodi. Također, vrlo je važno da na tanjuru dominira šarenilo boja. One nam daju sigurnost da ćemo unijeti sve što je potrebno našem organizmu. Stoga, nemojte se iznenaditi kada vam djeca budu pričala kako se na njihov zdravi tanjur, kojeg su osmislili u školi, spustila duga.
Kako biste djeci dodatno približili važnost raznovrsnih namirnica na tanjuru, predlažemo da ih uključite u kupovinu hrane ili, primjerice, u zajedničku pripremu obiteljskog obroka. Djeca sa zadovoljstvom prepričavaju takva iskustva na samim radionicama.

Nadalje, djeca će se upoznati i s pet temeljnih poruka programa Petica:
1. Ne preskačem zajutrak,
2. Jedem voće i povrće,
3. Pijem vodu,
4. Vježbam 60 minuta dnevno, te
5. Dobro se naspavam
To je pet je zdravih navika zbog kojih će se vaše dijete osjećati „za pet“.

Prije odlaska u školu podsjetite ih kako Njumi i Njami nikada ne preskaču zajutrak i svakoga dana osiguraju svoju «peticu» voća i povrća – 2 serviranja voća i 3 serviranja povrća. Uskoro nam slijede topli, sunčani dani pa ih potaknite na igranje u parku ili ih motivirajte na sportsku aktivnost, kao i na unos 5 do 7 čaša vode na dan koje su im potrebne za adekvatnu hidraciju.
Djecu očekuje i kreativni rad na posljednjoj radionici u sklopu koje izrađuju „poster-pismo“, a njime će pozvati druge škole da se s početkom nove školske godine, pridruže programu PETICA – igrom do zdravlja. Djeca tako pokazuju što su sve naučila tijekom trajanja programa te iskazuju svoju maštu i kreativnost. S obzirom na to da je za njihovu dob igra važna poput dragog kamena, djeca će sa studentima kineziologije biti uključena i u radionicu tjelesne aktivnosti. Kroz igru će učiti o važnosti tjelovježbe te se upoznati s novim igrama.

Aktivnosti za treći razred

S obzirom na to da je voda izvor života, u trećim smo razredima stavili poseban naglasak upravo na nju. Učit će se o vodi kroz dva aspekta – adekvatnu hidraciju te važnost uštede vode s ciljem podizanja ekološke osviještenosti o toj temi. Djeca su ove godine posebno uzbuđena zbog novog Njuminog i Njamijevog prijatelja iz Zdravigrada, Vodenka. Obzirom da im je Vodenko na poklon poslao super bočice za vodu sigurni smo da će s lakoćom ispuniti zadatak koji ih očekuje. Naime, djeca će voditi svoj dnevnik hidracije kroz dva tjedna u kojem će bilježiti koliko su vode popili tijekom jutra, popodneva i večeri. Cilj je povećati svijest kod djece o važnosti unosa vode te da o njoj počnu promišljati kao „cool“ napitku.
U kontekstu globalnog problema zagađenja i nestašice pitke vode, obrađivat ćemo i temu povezanu uz zaštitu okoliša. Djeca će učiti kako mogu štedjeti i zaštiti vodu od zagađenja, te o važnosti pravilnog odlaganja te reciklaže različitih vrsta otpada. S obzirom na to da je jedna o pet zdravih navika posvećena dovoljnoj količini i kvaliteti sna djeci će kroz priču „Noć ima svoju moć“ to biti i dodatno objašnjeno. Kako im je za adekvatan rast i razvoj potrebno 9 do 11 sati sna, podsjetite ih kako njihovi prijatelji iz Zdravigrada upravo toliko spavaju svaku noć. Djecu će posebno veseliti i činjenica da je ove školske godine naglasak stavljen na tjelesnu aktivnost kroz dodatnih pet radionica koje će održati studenti kineziologije. Ciljevi ovih radionica su upoznavanje s tehnikama pravilnog hodanja i trčanja, poticanje na uživanje u vježbanju i sportu te odabiru sporta koji odgovara svakom pojedinom učeniku.

Osim navedenih aktivnosti, koje vašu djecu očekuju u školskim klupama i dvoranama, pripremamo im još dodatna iznenađenja koja će za sada ostati naša mala tajna.

Podijelite ovaj članak