Priključite se i vi nagradnom natječaju #Smoothieza5!

Dolaskom hladnog vremena nerijetko započinjemo borbu protiv prehlade, gripe te različitih drugih stanja zbog iscrpljenosti našeg tijela. U tim trenucima obično preispitujemo potencijalne pogreške u koracima i način na koji smo to možda mogli spriječiti. Ubrzani tempo življenja kao glavna karakteristika naše svakodnevnice, preskakanje obroka i manjak tjelesne aktivnosti sve to dovodi do lošijeg raspoloženja, ali i stanja uma, kao i tijela.

U potrazi za brzim rješenjima dolazimo i do segmenta prehrane kojeg vrlo često pokušavamo „odraditi“ u kratkom vremenskom razdoblju ili ga jednostavno u potpunosti zanemarujemo. No, ono što svakako moramo imati na umu jest da našem tijelu moramo pružiti energiju kako bi ono dobro funkcioniralo te da je pravilna i uravnotežena prehrana nešto gdje ne bismo trebali raditi kompromise. U tom smislu se sjeckanje, usitnjavanje i miješanje različitog voća, povrća, žitarica te mlijeka i mliječnih proizvoda pokazalo kao brzi, ali kvalitetni i nutritivno vrijedni obrok. Začetnici u miješanju kaša od voća i povrća te napitaka od istih bili su narodi koji su naseljavali Mediteran te istočnjačke kulture. Upravo su oni stotinama godina konzumirali kaše koje su onda razvojem blendera u 20. stoljeću dobile svoj oblik te konačni način priprave kojeg danas poznajemo pod nazivom smoothie.

Modernom čovjeku smoothiji posebno odgovaraju zbog brzine priprave, a kombinacijom različitih skupina namirnica oblikuje se vlastita formula zdravlja. Ugljikohidrati, proteini, kvalitetne masnoće, vitamini, minerali, vlakna i antioksidansi samo su neke od molekula koje mogu biti sadržane u toj formuli. Kalorije koje unosimo smoothijem smatramo „dobrim“ jer unosimo makro i mikronutrijente te energiju, a ne samo one „prazne“ kalorije koje će nam pružiti isključivo energiju. Tako će primjerice jedan smoothie od banane, mandarine, žlice lanenih sjemenki i ½ šalice mlijeka osigurati važne nutrijente kroz 280 kalorija. S druge strane, konzumacijom primjerice pola vrećice čipsa unosimo 329 kalorija kojim ćemo unijeti zasićene masnoće, sol te energiju.
Još neki razlozi zašto odabrati nutritivno vrijedne smoothije jesu činjenice da će svaka od tih komponenti dovesti „gorivo“ potrebno za rad našeg tijela, poboljšati probavu i pridonijeti borbi protiv slobodnih radikala koji mogu dugoročno uzrokovati upalne procese u našem tijelu, a time i razvoju bolesti. Ujedno će pridonijet i adekvatnoj hidraciji tijela koju često zapostavljamo. Smoothiji doista jesu formula za dobro zdravlje jer sadrže sve sastojke namirnice koju odlučimo konzumirati u svom izvornom obliku. Naime, znanstvena istraživanja nam pokazuju da ono najbolje iz hrane dobivamo kada konzumiramo namirnicu kao takvu, a ne samo njezine pojedine komponente u izoliranom obliku poput multivitaminskih pripravaka kojima često pribjegavamo.

PETICA-igrom do zdravlja, kao program koji se bavi prevencijom pretilosti u djece školske dobi, u fokusu djelovanja ima aktivnosti kojima se podiže svijest o važnosti pravilne prehrane i tjelesne aktivnosti za zdravlje. Kampanjom posvećenom pravilnoj prehrani, Oboji svoj dan, želimo potaknuti one najmanje da zajedno s obitelji osmisle originalne i zdrave recepte smoothija. Voće, povrće, žitarice, mlijeko i mliječni proizvodi samo su neki od skupina namirnica koje svaka obitelj treba na svoj način kombinirati i pripremiti te tako oblikovati vlastitu formulu zdravlja. Ovaj jednostavan zadatak potaknuo bi na promišljanje o mikrosvijetu hranjivih tvari skrivenom u namirnicama koje nas okružuju, a koje bismo svakodnevno trebali unositi u naše tijelo i time očuvali zdravlje. Malim, a važnim koracima, svakog dana možemo oblikovati zdraviju budućnost naše obitelji što predstavlja i ključnu poruku cijele kampanje. Upravo zato pokrenut je nagradni natječaj #Smoothieza5 koji traje od 20. studenoga do 18. prosinca 2017. godine. Najbolji smoothiji bit će nagrađeni vrijednim Philips Hrvatska nagradama. Na natječaj je moguće prijaviti se putem službene web stanice: www.petica.hr. Sve što je potrebno učiniti jest osmisliti recept, fotografirati pripremu smoothija te navesti zašto baš taj smoothie treba nagraditi.

Tijekom kampanje se u sklopu razredne nastave 13 zagrebačkih osnovnih škola, u kojima se program PETICA provodi od školske godine 2014./2015., dodatno stavlja naglasak na važnost šarenila u čaši. Naime, svi učenici morat će odgonetnuti zagonetku koju su im poslali prijatelji iz Zdravigrada kako bi ispunili zadatak kampanje, da „smute svoj smoothie“ i to u odgovarajućoj boji. Najbolji recepti bit će nagrađeni posjetom maskota u razrede te zajedničkom pripravom nagradnog recepta.

Priključite se kampanji Oboji svoj dan i sudjelujte u nagradnom natječaju #Smoothieza5! Zdrave navike nije teško oblikovati, a za ovu vas čekaju vrijedne nagrade!

Stručni tim PETICA-igrom do zdravlja

Podijelite ovaj članak