Kako PETICA stvara zdrave navike?

Kako bismo pridonijeli usvajanju i stvaranju zdravih navika, osim edukacije u školama za učenike, osigurali smo da možete provjeriti koliko su vaše navike doista zdrave. U sklopu događanja 5u1, održanog 8. i 10. studenoga, provedeno je nutricionističko i kineziološko savjetovanje, antropometrijska mjerenja, mjerenja glukoze u krvi te krvnog tlaka, kreativne i zabavne radionice PETICA za djecu te kuharske radionice koje je pripremao kuhar i pobjednik Masterchef-a, Šime Sušić. Sve aktivnosti održane su u Centru za zdravlje mladih grada Zagreba pri Domu zdravlja Zagreb – istok u suradnji s Gradskim uredom za zdravstvo Grada Zagreba i Nastavnim zavodom za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ te u suradnji s Dnevnom bolnicom KBC-a Zagreb.

Na događanju 5u1 oni najmanji, ali najveći, su kroz zabavu i edukaciju naučili više o svom zdravstvenom statusu, načinu na koji mogu poboljšati svoje navike te kušali ukusna jela Ječmoto i Bučnike koje im je pripremio Šime Sušić. Zadovoljstvo organiziranim događanjem pokazali su svi prisutni roditelji i djeca, a kvalitetu istoga potvrdila je posjeta gradonačelnika grada Zagreba g. Milana Bandića koji se aktivno uključio u aktivnosti programa PETICA-igrom do zdravlja.

U studenom je, PETICA-igrom do zdravlja, također organizirala i stručni simpozij „Croatian Obesity Forum“. Ove je godine Forum održan ususret Svjetskom danu dijabetesa koji je posvećen ženama i dijabetesu te pravu na zdraviju budućnost. Upravo zato je tema stručnog simpozija bila zdravlje majke i djeteta kroz prizmu prevencije pretilosti i dijabetesa.

Stručni simpozij održao se 9. studenoga te je okupio istaknute hrvatske stručnjake s dugogodišnjim iskustvom na području ginekologije, pedijatrije, endokrinologije i dijabetologije te javnog zdravstva. Cilj organizacije stručnog simpozija „Croatian Obesity Forum“, s temom Zdravlje majke i djeteta, bio je ukazati na ključnu ulogu roditelja, posebice majke, na zdravlje djeteta. Naime, majka svojim genetskim materijalom, ali i životnim navikama, već pri začetku ploda direktno utječe na buduće zdravlje svog nasljednika/ce. Samim time može uvelike utjecati i na smanjenje rizika od razvoja kroničnih nezaraznih bolesti poput dijabetesa tipa 2, srčano-žilnih bolesti, karcinoma i sl. tijekom života djeteta. Upravo zato je ključno pravovremeno educirati i time pridonijeti stvaranju zdravih cjeloživotnih navika u majki koje će isto prenijeti tijekom života i na svoju obitelj.

Stručni skup okupio je 60 sudionika koji su imali prilike detaljnije poslušati o rizicima koje pretilost nosi za zdravlje majke, potencijalne poteškoće prilikom začeća koje pretili budući roditelji mogu imati te kako se direktno može utjecati na razvoj dijabetesa i drugih kroničnih nezaraznih bolesti u odraslih, ali i djece.

Ključ preventivnih aktivnosti koje provodi PETICA-igrom do zdravlja jest kvalitetna i kontinuirana edukacija jer znanjem se osnažuju buduće majke i očeve, ili oni koji to već jesu, pridonoseći njihovom odabiru zdravijeg načina življenja. Njihov zdraviji način življenja ujedno je i preduvjet za stvaranje zdravijih zajednica u budućnosti što je i razlog zašto PETICA-igrom do zdravlja aktivno djeluje u gradu Zagrebu kroz različite sfere aktivnosti i kampanja od školske godine 2014./2015.

Stručni tim PETICA-igrom do zdravlja

Podijelite ovaj članak