Od teorije do prakse kroz kampanju „Grickaj zdravo, misli zeleno“ – Izvještaj iz PETICA škola

Program PETICA-igrom do zdravlja Hrvatskog liječničkog zbora uspješno je proveo kampanju „Grickaj zdravo, misli zeleno“ u suradnji s projektom Vrtim zdravi film Nestlé Adriatica, u razdoblju od 7. ožujka do 7. travnja 2022. U ovom članku donosimo vam izvještaj iz škola koje su također sudjelovale u ovoj kampanji te pomogle pretočiti teoriju u svakodnevnu praksu i to upravo u školskim kuhinjama!

Cilj kampanje bio je potaknuti djecu i roditelje, ali i lokalnu zajednicu, na veću upotrebu namirnica biljnog porijekla u svakodnevnom životu jer takva prehrana ima pozitivan učinak na naše zdravlje, ali i na okoliš. Ove godine odlučili smo da će fokus biti na međuobrocima koji imaju važnu ulogu u zadovoljavanju potreba za energijom i nutrijentima tijekom dana, a moguće ih je spraviti u samo pet minuta.

Od teorije do prakse

PETICA-igrom do zdravlja djeluje u 19 zagrebačkih škola u školskoj godini 2021./2022. PETICA škole su se priključile kampanji jer znaju da je debljina kompleksna bolest koju je potrebno prevenirati edukacijom od malih nogu. Pravovremena prevencija podrazumijeva edukaciju roditelja, djece, ali i lokalne zajednice o važnosti pravilne prehrane i tjelesne aktivnosti na zdravlje na različitima razinama. Veliki izazov čini upravo translacija teorije u praksu koja je preduvjet za stvaranje zdravijih životnih navika. Škole su podržale kampanju na način da su učiteljice, zajedno s učenicima, u razredu zajedničkim snagama osmislili zdrave međuobroke s pet sastojaka od kojih su barem dva biljnog porijekla te koji su prema principima zdravog tanjura. Ideja ovog segmenta kampanje bila je da se osmišljeni recepti ujedno i pripremaju u školskim kuhinjama. Znamo da kada djeca sudjeluju u kupovini namirnica ili u osmišljavanju recepta da su onda ujedno i skloniji kušati ta ista jela.

Odabrali smo pet najboljih škola koje su nas oduševile svojim kreativnim receptima – OŠ J. Klovića, OŠ I. Gundulića, OŠ Kajzerica, OŠ G. Vitez i OŠ Kustošija. Učenici 4. razreda razveselili su nas s receptima poput smoothia od borovnice, avokada, bademovog mlijeka i lana, sendviča s humusom, šunkom, maslinama, fritaje sa špinatom i lukom, salate od bulgura te inovativnim acai bowl-om.

PETICA u posjeti školama

U sklopu ove inicijative imali smo zadovoljstvo posjetiti OŠ J. Klovića gdje smo zajedno pripremali osmišljene međuobroke u školskoj kuhinji. Učenici su podijelili svoja iskustva prilikom osmišljavanja recepata te istaknuli kako su baš uzbuđeni što imaju priliku kušati svoja djela. Uživali su u pripremi te kušali nove namirnice, a pritom se dobro zabavili. Ujedno su nam napomenuli kako će svakako ponoviti recepte i u kućanstvu s roditeljima.

Istraživanja nam također ukazuju kako jedna od dobrih praksi u odgojno-obrazovnim ustanovama za stvaranje zdravijih životnih navika, ali i važne za održivost Planeta, su poticanje učenika na sadnju u školskim vrtovima. Upravo je zato PETICA – igrom do zdravlja darovala spomenute škole sa sjemenkama graška, rotkvice, špinata, rajčice i mrkve koji su osigurali Biljkoborci. Želja nam je time dodatno potaknuti aktivnosti u njihovim školskim vrtovima.

Kampanja bogatog sadržaja, kroz niz članaka i objava na službenoj web stranice www.petica.hr, ali ujedno i praktičnom primjenom svega naučenog kroz PETICU, imala je za cilj ukazati na važnost prevencije pretilosti u službi očuvanja zdravlja, ali i održivosti Planeta.

Ne zaboravite grickati zdravo i misliti zeleno!

Stručni tim PETICA-igrom do zdravlja

Podijelite ovaj članak