Kako se hidriraju učenici u PETICI?

5 (12)   5 (11)

 

Tijekom veljače, u trećim razredima osam zagrebačkih škola, dionika programa PETICA, obilježen je mjesec hidracije. Nedovoljan unos tekućine tijekom dana nerijetko je posljedica užurbanog tempa života. Stoga akcije poput ove imaju za cilj podići svijest o važnosti adekvatne hidracije na zdravlje, ne samo djece, nego i roditelja. Povrh toga, ovom kampanjom željeli smo pridonijeti stvaranju zdrave navike za život.

S obzirom na to da su djeca ljubitelji prijatelja iz Zdravigrada, Njumi, Njamija te posebno Vodenka, nisu se mogli oglušiti na njihovo pismo u kojem ih je vesela zdravigradska družina potakla na adekvatnu hidraciju. Vodenko im je zato na početku školske godine darovao bočice kako bi se što bolje hidrirali u školi ili tijekom sporta. U sklopu mjeseca hidracije, djeca su tijekom 14 dana vrijedno ispunjavala svoje dnevnike hidracije, odnosno bilježila popijene čaše tekućine tijekom dana. Popis napitaka bio je raznolik, poput šarenih smoothija, sokova te svježe cijeđenih voćnih sokova, mlijeka i vode koja je ipak, kao najzdravije piće, bila najzastupljenija.

Ukupno je 474 učenika ispunilo svoj dnevnik hidracije te su zajedno popili 33 770 čaša, odnosno 8442, 5 litara tekućine što u prosjeku iznosi 5 čaša na dan po učeniku. Uzimajući u obzir preporuke za unos tekućine od 5-7 čaša tekućine dnevno, dobiveni rezultati potvrđuju kako su učenici usvojili naviku adekvatnog hidriranja, jednu od 5 ZDRAVIH NAVIKA koje preporučuju stanovnici Zdravigrada.

Kao nagradu za uloženi trud, Njumi, Njami i Vodenko su im pripremili iznenađenje u obliku zabavne i edukativne predstave «Priča o bljaksonima ili Zašto treba dobro jesti?».  Predstava će im, uz Njumi i Njamija, stići u škole, a nakon nje će se moći igrati i družiti te podijeliti dojmove o zdravim navikama.

Zahvaljujemo se učiteljima, učenicima i roditeljima koji su se vrijedno uključili i podržali još jednu edukativnu kampanju programa PETICA – igrom do zdravlja.

Stručni tim Petica-igrom do zdravlja

Podijelite ovaj članak