Program PETICA – igrom do zdravlja održat će se sedmu godinu zaredom u osnovnim školama grada Zagreba

[Zagreb, 28. studenog 2020.] Već šestu godinu zaredom, održan je stručni skup programa PETICA – igrom do zdravlja. 

Na stručnom se skupu, koji se održava na početku svake školske godine, učitelje upoznaje s programom PETICA – igrom do zdravlja i predstavlja im se plan rada za tekuću školsku godinu

S obzirom na trenutnu epidemiološku situaciju, ove je godine po prvi puta stručni skup programa PETICA – igrom do zdravlja održan u virtualnom obliku, 28. i 29. listopada.

Na virtualnoj platformi bilo je okupljeno 82 učitelja iz 24 zagrebačkih osnovnih škola.  

O programu PETICA – igrom do zdravlja

Podsjetimo, program PETICA- igrom do zdravlja pokrenuo je Hrvatski liječnički zbor u suradnji s međunarodnom organizacijom EPODE (Ensemble, Prévenons L’Obésité des Enfants) 2014. godine.

Program je pokrenut s ciljem prevencije pretilosti djece školske dobi (od drugog do četvrtog razreda) i njihovih roditelja, kao i edukacija javnosti o pravilnim prehrambenim navikama i o važnosti redovite tjelovježbe. 

Zabrinjavajući statistički podaci

Razlog pokretanja programa zabrinjavajući su statistički podaci koji iz godine u godinu ukazuju na sveprisutni problem prekomjerne tjelesne mase i pretilosti u djece školske dobi.

Statistički podaci pokazali su da 33% dječaka i 20% djevojčica ima prekomjernu tjelesnu masu ili je pretilo.

Nadalje, uočene su zabrinjavajuće prehrambene i životne navike u djece: samo 58% dječaka i 60% djevojčica doručkuje svakog radnog dana, 45% dječaka i 46% djevojčica konzumira voće najmanje jednom dnevno.

Tek se 39% dječaka i 26% djevojčica bavi umjerenom do intenzivnom tjelesnom aktivnošću najmanje 60 minuta tijekom dana (Hrvatski zavod za javno zdravstvo, HBSC, 2016.). 

Provedba programa u školskoj godini 2020./2021.

U školskoj godini, 2020./2021., program će se provesti u trećim i četvrtim razredima 24 zagrebačkih osnovnih škola.

To znači da će 1700 učenika imati priliku proći kroz program koji je posebno osmišljen od strane vrhunskih stručnjaka iz područja medicine, nutricionizma i kineziologije, a prilagođen je djeci mlađe školske dobi.

Cijelo gradivo o pravilnoj prehrani i tjelesnoj aktivnosti napravljeno je na način da se usvaja kroz igru.  

Prilagodba materijala za učenje na daljinu

Još jedna novost ove školske godine je i potpuna prilagodba provedbe programa u fizičkom obliku, ali i online formatu.

Učenici će tako dobiti znanje o pravilnoj prehrani i tjelesnoj aktivnosti kroz unaprijed pripremljena i snimljena predavanja te radionice kroz koje ih vodi jedna od maskota programa – Njumi, kako bi učenicima bilo što zanimljivije pratiti gradivo.

Također, od ove godine pripremljene su i radionice tjelesne aktivnosti putem video klipova pod vodstvom Mateje Krmpotić, mag. cin.

Radionice će se moći primijeniti u sportskim dvoranama, učionici te po potrebi, u određenim segmentima, i u kućanstvu.   

Virtualni stručni skup

Za učitelje su na virtualnom stručnom skupu govorili su znanstvena koordinatorica programa prof. dr. sc. Darija Vranešić Bender iz Hrvatskog društva za kliničku prehranu Hrvatskog liječničkog zbora te Sara Cobal, mag. nutr., iz Hrvatskog liječničkog zbora, koja je ujedno i voditeljica programa.

Nakon pozdravnih  riječi, učiteljima su najavile ovogodišnji plan i pobliže objasnile gradivo PETICE vezan uz pravilnu prehranu te predstavile materijale koji su osigurani za učitelje, učenike i njihove roditelje.   

”Ova školska godina nam je prilično izazovna, no situacija nas je potaknula na kreativnost i prilagodbu materijala za digitalne platforme što vjerujemo omogućuje i lakšu diseminaciju programa prema većem broju dionika u bliskoj budućnosti.”, u uvodu je istaknula prof. dr. sc. Darija Vranešić Bender.  

Drugi segment programa PETICA – igrom do zdravlja je, uz pravilnu prehranu, i tjelesna aktivnost. O njezinoj je važnosti na stručnom skupu govorila doc. dr. sc. Sanja Šalaj s Kineziološkog fakulteta Sveučilišta Zagrebu. Naglasila je kako su tjelesna aktivnost i kretanje djece neizostavni dio intervencija u tretiranju i prevenciji pretilosti školske djece.  

Gošća stručnog skupa PETICA – igrom do zdravlja bila je mr.sc. Đurđa Kulušić iz Agencije za odgoj i obrazovanje. U svojem je obraćanju pozdravila sve prisutne te pohvalila sve škole i učitelje koji su se uključili u ovaj program rekavši kako time potvrđuju koliko su svjesni važnosti problema s kojima se susreću u svojim školama i razrednim odjelima. 

Organizacijski tim programa PETICA- igrom do zdravlja veseli se početku provedbe programa, koji je najavljen za kraj studenog 2020. godine. Zahvaljuje i svim učiteljima koji su se odazvali programu na njihovom strpljenju i suradnji jer bez njih, u ovim promijenjenim uvjetima u školama, ni provedba ovog programa ne bi bila moguća.  

Podijelite ovaj članak