POKAŽI MI SVOJ TANJUR!

PETICA-igrom do zdravlja javnozdravstveni je program koji kroz edukaciju o važnosti pravilne prehrane i tjelesne aktivnosti za zdravlje nastoji prevenirati razvoj pretilosti u djece školske dobi. Povodom Svjetskog dana hrane, koji se održava 16. listopada 2018. godine, posvećujemo kampanju „Pokaži mi svoj tanjur!“ zajedničkom cilju – osiguravanje dostatne hrane za sve diljem svijeta. Food and Agriculture Organization (FAO) Ujedinjenih naroda pod nazivom #ZeroHunger nastoji povećati svijest o važnosti promišljanja o proizvodnji dostatne hrane za sve, načinu pripreme i konzumaciji hrane te smanjivanjem otpada hrane kako bismo do 2030. godine živjeli u svijetu bez gladi.

PETICA-igrom do zdravlja pridonijet će akciji #ZeroHunger provedbom kampanje Pokaži mi svoj tanjur! s ciljem poticanja učenika osnovnih škola sudionica u programu da osmisle jednostavan i hranjiv cjelodnevni jelovnik. Zajedničkim snagama učenici škole će prema odrednicama zdravog tanjura pripremiti zajutrak, ručak, večeru ili međuobrok te sve ideje spojiti u jedinstveni jelovnik. Ovom kampanjom želimo naglasiti kako zdrav(ij)a prehrana ne mora biti komplicirana, može biti sačinjena od manjeg broja namirnica koje su lokalno uzgojene i svima dostupne. Povrh toga, PETICA tijekom godina kontinuirano svojim zelenim porukama naglašava važnost stvaranja što manje otpada, kao i važnost bacanja čim manje hrane. Svime navedenim pridonosimo konceptu održive prehrane, ali i zajedničkom cilju #ZeroHunger.

Kako sudjelovati u „POKAŽI MI SVOJ TANJUR!“:

1. Svaki razred osmišljava jedan od obroka (zajutrak, ručak, večera ili međuobrok) u danu. Zajedno s ostalim razredima u školi treba činiti jednu cjelinu – jednodnevni jelovnik.
2. Osmišljeni tanjur (obrok) šalje se u obliku video uratka u trajanju do 2 minute. On treba na zabavan način sadržavati pojašnjenje recepta, kako je vaš zdravi tanjur osmišljen i zašto je važan za zdravlje.
Video uradak svakog razreda potrebno je poslati na e-mail adresu petica@hlz.hr do 7.studenoga 2018.

Kako i vi možete pomoći da učenici dobiju iznenađenje?

U četvrtak, 15.11., započinjemo s prvom objavom u sklopu kampanje “Pokaži mi svoj tanjur” koja će trajati do 26.11. Glasovi za pojedini razred skupljaju se 24 sata od objave video uratka na našim društvenim mrežama (Facebook, Instagram), a tamo možete pronaći i raspored objava video uradaka. Najbolji video uradak je onaj s najviše lajkova na Facebook stranici PETICA-igrom do zdravlja i Instagramu PETICA_igromdozdravlja!

Sitnim promjenama moguće je direktno pridonijeti boljem općem zdravlju i zdravijem življenju, ali ujedno i pomoći osiguravanju hrane za sve diljem svijeta. Pokažite nam vaš tanjur i pridonesite #ZeroHunger svijetu!

Stručni tim PETICA – igrom do zdravlja

Podijelite ovaj članak