BICIKLIRAJ i ti ZA PETicu!

Program PETICA-igrom do zdravlja od 2014. godine posvećen je podizanju svijesti o važnosti pravilne prehrane i svakodnevne tjelesne aktivnosti u djece, roditelja, ali i cijele zajednice.

U sklopu proljetne kampanje povezane uz tjelesnu aktivnosti, PETICA- igrom do zdravlja u suradnji s OŠ F. Galović,  pripremit će događanje BICIKLIRAJ ZA PETicu. Ovo događanje održat će se u sklopu završne manifestacije DUGAVE PEDALIRAJU projekta Franov bicikl. Osnovni cilj projekta Franov bicikl je ukazati na nedostatnu infrastrukturu za sigurno prometovanje djece i odraslih u naselju Dugave te nedosljednosti u provođenju Zakona o sigurnosti cestovnog prometa.  Upravo zbog toga organizirat će se biciklijada i natjecanje BICIKLIRAJ ZA PETicu  koje će osigurati dodatne aktivnosti za učenike s ciljem podizanja svijest o spomenutom problemu.

Poznato je kako čak 20% djevojčica i 33% dječaka imaju prekomjernu tjelesnu masu ili pretilosti što ukazuje na ozbiljnost ovog javnozdravstvenog problema u Hrvatskoj. Razlog tomu su i loše životne navike poput nedovoljne tjelesne aktivnosti na svakodnevnoj razini u učenika. Redovita tjelesna aktivnost, pa tako i bicikliranje, štiti od bolesti srca i krvožilja, šećerne bolesti tipa 2 te pomaže u regulaciji tjelesne mase što je dodatni razlog zašto je vožnja bicikla središnja ideja ovogodišnje PETICA kampanje. Aktivnosti programa PETICA-igrom do zdravlja u tjednu 1. – 7. travnja 2019. godine bit će mnogobrojne.  Organizirat i provest će se PETICA radionica za roditelje koji će imati priliku spravljati zdrave zalogaje za svoje male rekreativce. Ukusne pločice, loptice i druge snackove  mali i veliki rekreativci mogu koristiti prilikom različitih tjelesnih aktivnosti, ali i po završetku treninga ili utrka.

Povrh toga, u tom razdoblju učenike PETICE „zagrijat“ ćemo za biciklijadu i natjecanje jednim iznenađenjem iz Zdravigrada. Naime, u sklopu kampanje koje provodimo u razrednoj nastavi, Njumi i Njami iznenadit će svakog učenika posebnim narukvicama koje će im omogućiti da svaki dan broje koliko su koraka napravili te da ih time potaknemo na aktivniju svakodnevnicu. Najbolji razred bit će nagrađen za trud i redovitu tjelesnu aktivnost posebnim paketom iz Zdravigrada.

Biciklijada i natjecanje BICIKLIRAJ ZA PETicu održat će se 6. travnja 2019. godine. Početak natjecanja za učenike četvrtih razreda I. OŠ Dugave i OŠ F. Galovića bit će u 11:30 sati, u sportskoj dvorani škole. U sklopu edukativnog i zabavnog natjecanja učenici će pokazati svoje vještine u različitim zadacima s preprekama, ali i u krpanju guma na biciklima. Iskusni tim biciklista pod vodstvom Gorana Boltužića prenijet će osnovna znanja o sigurnoj vožnji bicikla u prometu dok će kineziologica Mateja Deranja osigurati dobru zabavu i izazove za naše mališane. Zadnja prepreka toga dana bit će kviz znanja gdje će učenici pokazati koliko su doista naučili u PETICI, ali i na samom natjecanju, te tako potvrditi da i oni znaju biciklirati za PETicu!

Za više informacija pratite Facebook stranicu PETICA-igrom do zdravlja i Instagram PETICA_igromdozdravlja!

Pridružite se, čekamo Vas!  TRI, DVA, JEDAN…KRENI!

Podijelite ovaj članak