Osnova naše svakodnevne prehrane svakako trebaju biti žitarice koje ujedno čine i temelj piramide pravilne prehrane. Važnost ove skupine namirnica proizlazi iz činjenice da svaki sloj sjemenke žitarice sadrži vrijedne sastojke, poput ugljikohidrata, proteina, masti, vlakana, vitamina i minerala. Preporuka je u dnevnu prehranu uključiti između šest i jedanaest porcija namirnica iz skupine žitarica pri čemu bi naglasak trebao biti na konzumaciji cjelovitih žitarica ili proizvoda od žita.
Zašto odabrati cjelovito?
Znanstvena istraživanja potvrđuju da unosom između dvije i tri porcije cjelovitih žitarica dnevno, smanjuje se rizik od pojave visokog krvnog tlaka, bolesti srca i krvožilja, dijabetesa tipa 2 te se pridonosi boljoj regulaciji tjelesne mase.
Jeste li znali da su cjelovite žitarice izvor vitamina i minerala:
Što se događa kada oljuštimo sjemenku žitarice?
Prerađenim ili oljuštenim sjemenkama žitarica oduzimamo najvažnije hranjive sastojke, koji se nalaze u svakom sloju. Takve žitarice sadrže značajno manje hranjivih tvari nego cjelovite žitarice.
Kao slikoviti primjer može nam poslužiti bijela riža. Sadrži značajno manje hranjivih sastojaka, poput masti, vlakana, vitamina i minerala, jer su uklonjeni vanjski omotač i unutarnji dio sjemenke, a ostao je samo srednji dio, koji je bogat ugljikohidratima.
Porcija cjelovitih žitarica nalazi se primjerice u:
– kriški kruha od integralnog brašna
– pola šalice kuhane smeđe riže ili integralne tjestenine
– pet krekera od cjelovitih žitarica
– tri šalice kokica.
Izradu internetske stranice i projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda
Sadržaj web stranice isključiva je odgovornost Hrvatskog liječničkog zbora
www.strukturnifondovi.hr | www.esf.hr
Copyright & design 2022 by ITEO expert AI d.o.o. | All rights reserved by PETICA – Igrom do zdravlja
Copyright & design 2020 by ITEO expert AI d.o.o. | All rights reserved by PETICA – Igrom do zdravlja