Žitarice

Osnova naše svakodnevne prehrane svakako trebaju biti žitarice koje ujedno čine i temelj piramide pravilne prehrane. Važnost ove skupine namirnica proizlazi iz činjenice da svaki sloj sjemenke žitarice sadrži vrijedne sastojke, poput ugljikohidrata, proteina, masti, vlakana, vitamina i minerala. Preporuka je u dnevnu prehranu uključiti između šest i jedanaest porcija namirnica iz skupine žitarica pri čemu bi naglasak trebao biti na konzumaciji cjelovitih žitarica ili proizvoda od žita.

Zašto odabrati cjelovito?

Znanstvena istraživanja potvrđuju da unosom između dvije i tri porcije cjelovitih žitarica dnevno, smanjuje se rizik od pojave visokog krvnog tlaka, bolesti srca i krvožilja, dijabetesa tipa 2 te se pridonosi boljoj regulaciji tjelesne mase. 

Jeste li znali da su cjelovite žitarice izvor vitamina i minerala:

  • B1, B2, folata
  • željeza, magnezija i selena?

 

Što se događa kada oljuštimo sjemenku žitarice?

Prerađenim ili oljuštenim sjemenkama žitarica oduzimamo najvažnije hranjive sastojke, koji se nalaze u svakom sloju. Takve žitarice sadrže značajno manje hranjivih tvari nego cjelovite žitarice.

Kao slikoviti primjer može nam poslužiti bijela riža. Sadrži značajno manje hranjivih sastojaka, poput masti, vlakana, vitamina i minerala, jer su uklonjeni vanjski omotač i unutarnji dio sjemenke, a ostao je samo srednji dio, koji je bogat ugljikohidratima.

Porcija cjelovitih žitarica nalazi se primjerice u:

– kriški kruha od integralnog brašna

– pola šalice kuhane smeđe riže ili integralne tjestenine

– pet krekera od cjelovitih žitarica

– tri šalice kokica.