Pravilnu prehranu odlikuju umjerenost, raznolikost i uravnoteženost. Radi što lakše primjene ovih pravila, osmišljen je zdravi tanjur. Tanjur nam ne govori koliko kalorija ili koliko porcija dnevno trebamo unijeti, no daje nam uvid u preporučeni unos pojedinih skupina namirnica na našim tanjurima. Uz zdravi tanjur ne smijemo zaboraviti na masti i vodu.
Polovicu tanjura neka zauzme voće i povrće, a drugu polovicu žitarice, te meso, riba, mahunarke ili jaja. Pripremom raznih skupina namirnica svojoj obitelji osigurat ćete šareni, zdravi tanjur!
Voda je najzdravije i najvažnije piće stoga, roditelji, obratite pozornost na unos vode i preporučenih osam čaša dnevno!
Zašto je važno serviranje hrane?
Da bismo što lakše kontrolirali unos hrane, uveden je termin serviranje hrane.
Vodeći računa o serviranju hrane, na jednostavan način možemo pratiti koliko smo hrane, zapravo, unijeli i je li ona u skladu s preporučenim količinama.
Radi jednostavnosti, često veličinu serviranja hrane mjerimo šalicama, čašama, žlicama ili žličicama. Međutim takav prikaz nije uvijek razumljiv, zbog čega se nerijetko serviranja znaju mjeriti veličinom dlana i šake ili primjerice teniskom lopticom, kockicom ili špilom karata, odnosno predmetima s kojima se svakodnevno susrećemo.
Što je zapravo jedno serviranje ?
Žitarice, preporuka između šest i jedanaest serviranja
Voće, preporuka između dva i tri serviranja
Povrće, preporuka između dva i tri serviranja
Mlijeko i mliječni proizvodi, preporuka između dva i tri serviranja
Meso, riba, jaja i mahunarke, preporuka između dva i tri serviranja
Masnoće, koristiti u pripremi hrane
Izradu internetske stranice i projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda
Sadržaj web stranice isključiva je odgovornost Hrvatskog liječničkog zbora
www.strukturnifondovi.hr | www.esf.hr
Copyright & design 2022 by ITEO expert AI d.o.o. | All rights reserved by PETICA – Igrom do zdravlja
Copyright & design 2020 by ITEO expert AI d.o.o. | All rights reserved by PETICA – Igrom do zdravlja