Što je zdravi tanjur?

Pravilnu prehranu odlikuju umjerenost, raznolikost i uravnoteženost. Radi što lakše primjene ovih pravila, osmišljen je zdravi tanjur. Tanjur nam ne govori koliko kalorija ili koliko porcija dnevno trebamo unijeti, no daje nam uvid u preporučeni unos pojedinih skupina namirnica na našim tanjurima. Uz zdravi tanjur ne smijemo zaboraviti na masti i vodu.

Polovicu tanjura neka zauzme voće i povrće, a drugu polovicu žitarice, te meso, riba, mahunarke ili jaja. Pripremom raznih skupina namirnica svojoj obitelji osigurat ćete šareni, zdravi tanjur!

Voda je najzdravije i najvažnije piće stoga, roditelji, obratite pozornost na unos vode i preporučenih osam čaša dnevno!

Primjeri zdravog tanjura

Zamke na koje treba obratiti pozornost

 

Zašto je važno serviranje hrane?

Da bismo što lakše kontrolirali unos hrane, uveden je termin serviranje hrane

Vodeći računa o serviranju hrane, na jednostavan način možemo pratiti koliko smo hrane, zapravo, unijeli i je li ona u skladu s preporučenim količinama.

Radi jednostavnosti, često veličinu serviranja hrane mjerimo šalicama, čašama, žlicama ili žličicama. Međutim takav prikaz nije uvijek razumljiv, zbog čega se nerijetko serviranja znaju mjeriti veličinom dlana i šake ili primjerice teniskom lopticom, kockicom ili špilom karata, odnosno predmetima s kojima se svakodnevno susrećemo.

Što je zapravo jedno serviranje ?

Žitarice, preporuka između šest i jedanaest serviranja

  • kriška kruha
  • pola šalice kuhane tjestenine, riže ili drugih žitarica

 

Voće, preporuka između dva i tri serviranja

  •  jabuka srednje veličine, naranča ili banana
  • četvrtina šalice sušenog voća (grožđice, suhe marelice)

 

Povrće, preporuka između dva i tri serviranja

  •  šalica povrća (sirovog, zeleno lisnato povrće)
  • pola šalice povrća (svježeg, kuhanog ili konzerviranog),

 

Mlijeko i mliječni proizvodi, preporuka između dva i tri serviranja

  • šalica mlijeka ili jogurta
  • 30 g sira

 

Meso, riba, jaja i mahunarke, preporuka između dva i tri serviranja

  • 80 g mesa ili ribe,
  • pola šalice kuhanih mahunarki

 

Masnoće, koristiti u pripremi hrane

  • žličica maslinovog ulja
  • žličica maslaca ili margarina