Najlakši način prevencije degenerativnih bolesti današnjice je svakodnevno konzumiranje 5 ili više porcija voća i povrća. Jednostavna i univerzalno prihvaćena poželjna navika je povećati svakodnevni unos voća i povrća, a budući da se pravilna prehrana uči i stječe u djetinjstvu, bitno je usaditi djetetu svijest o važnosti te vrste namirnica.
Zašto su voće i povrće neizostavne namirnice u svakodnevnoj prehrani?
Oni su dobri izvori ugljikohidrata čija je uloga u našem tijelu:
- Osnovni izvor energije (glukoza) koja se pohranjuje u mišićima ili jetrima i pomaže u obavljanju zadataka
- Sudjeluju u normalnom funkcioniranju mozga, živčanog sustava, bubrega, mišića te probavnog sustava.
Ujedno, izvor su važnih hranjivih tvari poput vitamina i minerala koji sudjeluju u procesima:
- stvaranja energije
- izgradnje kosti i zubi
- zaštite organizma
- zarastanja rana.
Kako unijeti preporučenih „5 na dan“?
- Neka voće i povrće bude na vidljivom mjestu u vašem domu i dostupno svima.
- Narežite voće na manje zalogaje, grickajte voće ili sirovo povrće i tako budite primjer svojoj djeci u stvaranju zdravih prehrambenih navika.
- Ako vaše dijete voli sokove, nastojte mu davati svježe cijeđene ili 100 %-tne voćne sokove.
- Ako koristite konzervirano voće u kompotu, birajte proizvode s manjim udjelom šećera.
- Uz svaki obrok i međuobrok poslužite i malu porciju voća. I par bobica grožđa se broji!
- Sušeno voće može činiti dobar međuobrok za djecu, posebno sušene marelice i brusnice te čips od jabuke.
Porcija voća ili povrća nalazi se u:
- pola čaše cijeđenog soka
- pola šalice voća (konzerviranog, kuhanog ili sirovog)
- šalica povrća (sirovog, zeleno lisnatog povrća)
- pola šalice povrća (svježeg, kuhanog ili konzerviranog).