Kako raspoznati dobre i loše kalorije?

Dobre i loše kalorije odnose se na nutritivnu kvalitetu (hranjivost) namirnice koju unosimo u organizam.

Kada govorimo o dobrim kalorijama, mislimo na hranu čijom konzumacijom dobivamo energiju, ali i važne hranjive tvari. Međutim unosom loših kalorija uglavnom dobivamo energiju, a unos hranjivih tvari je zanemariv.

Loše kalorije najčešće se nalaze u gotovim (prerađenim) namirnicama, kolačima, keksima, različitim pekarskim proizvodima te grickalicama.

Kako biste osigurali vrednije,  odnosno dobre kalorije, preporučujemo konzumiranje namirnica koje su svježe, sezonske i lokalno uzgojene. Primjerice posegnite za zelenim, lisnatim povrćem, voćem, mahunarkama, žitaricama, ribom i nemasnim mesom, mlijekom i mliječnim proizvodima te orašastim plodovima. Upravo takve namirnice pune su proteina, složenih ugljikohidrata i masti, kao i vitamina, minerala i vlakana potrebnih za dobro zdravstveno stanje. Odabirom takvih namirnica osjećat ćete se bolje u svom tijelu!

Primjer jelovnika s „dobrim“ kalorijama

Doručak
Pecivo (70 g) s rajčicom (50 g) i kravljim sirom (30 g), začinjeno sa žličicom maslinovog ulja

Međuobrok
Narezana jabuka i naranča(100 g) prelivena s grožđicama (10 g) te s žličicom meda

Ručak
Matovilac(100 g) s piletinom(160g) i povrćem (rajčica, patlidžan-100g), 1 tanjur

Međuobrok
Kompot od višanja, 1 zdjelica

Večera
Tjestenina (65g sirove) s tikvicama (250 g), 1 tanjur; 1 žlica ribanog parmezana

Ukupno:

1874 kcal

Ugljikohidrati: 53 %
Proteini: 17 %
Masti: 30 %

Primjer jelovnika s „lošim“ kalorijama

Doručak
Krafna s čokoladom, 1 komad (50 g)

Međuobrok
čips, 1 šalica (30 g)

Ručak
Pohana svinjetina s prženim krumpirima (160 g svinjetine i 150 g krumpirića); Matovilac salata (100g) začinjena s 3 žličice suncokretovog ulja, 1 zdjelica

Međuobrok
Kroasan punjen čokoladom, 1 komad (75g)

Večera
Pecivo (50 g) namazano s 2 žličice majoneze te s 4 šnite suhomesnate salame (10 g)

Ukupno:

1883 kcal

Ugljikohidrati: 37 %
Proteini: 14 %
Masti: 49 %