Najvažnije preporuke za dijete sa šećernom bolešću u školi

Priprema djeteta za odlazak u školu svakodnevno zahtijeva određeno vrijeme, a posebice kada je u pitanju dijete koje boluje od dijabetesa. Budući da djeca u školi provedu popriličan dio vremena u danu, adekvatna briga oko kontrole razine glukoze u krvi izuzetno je važna, ali i stresna, što za samo dijete i njegove roditelje, što za osoblje u školi.

Povodom Svjetskog dana dijabetesa, kojeg obilježavamo 14. studenoga, donosimo vam najvažnije činjenice na koje treba obratiti pažnju kada je u pitanju boravak djeteta s dijabetesom u školi.

Upoznajte osoblje škole sa zdravstvenim stanjem vašeg djeteta

Važno je naglasiti da se svako dijete drugačije nosi s bolešću. Stoga je važno da nastavno i drugo osoblje koje tijekom dana brine o vašem djetetu upoznate sa specifičnostima vezanima uz brigu oko djetetovog stanja.

 • Objasnite im ciljani raspon glukoze u krvi
 • Napomenite je li vašem djetetu potrebna pomoć s mjerenjem razine glukoze.
 • Upoznajte ih sa specifičnim simptomima hipoglikemije kod vašeg djeteta, kao i načinima kako riješiti ovaj problem.
 • Upoznajte ih s rasporedom uzimanja inzulina ili drugih lijekova koje vaše dijete uzima.
 • Objasnite im plan djetetovih svakodnevnih obroka ili međuobroka, ali i dozvoljene hrane u posebnim situacijama, poput proslava rođendana.
 • Upoznajte ih sa specifičnostima u praćenju glukoze tijekom tjelesne aktivnosti u školi, kao i eventualnoj potrebi za korekcijom doze inzulina.

Prehrana u školi

Većina škola u današnje vrijeme ima organiziranu prehranu. Međutim, prije nego li se odlučite za ovu opciju, svakako provjerite koliko su obroci koji se pripremaju u školskoj kuhinji kvalitetni i pogodni za vaše dijete. Ako se odlučite za opciju školske prehrane, pokušajte dogovoriti da vam se unaprijed dostavi jelovnik za naredni tjedan kako biste mogli planirati potrebne doze inzulina. Ako smatrate da prehrana u školi nije adekvatna za vaše dijete, pa ćete obroke za školu pripremati samostalno, ne zaboravite pripremiti dodatni obrok u danima kada dijete ima sat tjelesnog odgoja ili iz određenog razloga u školi ostaje dulje vrijeme od uobičajenog.

Što učiniti kod pojave hipo- i hiperglikemije tijekom nastave?

Hipoglikemija

Stanje niske razine glukoze u krvi može nastupiti vrlo brzo te se treba reagirati odmah. Hipoglikemija nastaje kao posljedica pretjerane doze inzulina, odgađanja obroka, nedovoljne količine obroka ili pak pretjerane tjelesne aktivnosti. Ako dijete ima uređaj za kontinuirano mjerenje glukoze u krvi, tada će uređaj upozoriti kada nastupi hipoglikemija. Simptomi se razlikuju od djeteta do djeteta, stoga osoblje u školi svakako treba upoznati sa specifičnim simptomima hipoglikemije kod vašeg djeteta.

Stanje hipoglikemije najčešće uključuje simptome kao što su:

 • drhtavica
 • nervoza ili tjeskoba
 • znojenje i zimica
 • razdražljivost ili nestrpljivost
 • glad ili mučnina
 • zamagljen vid
 • slabost ili umor
 • vrtoglavica i poteškoće s koncentracijom
 • ljutnja, tvrdoglavost ili tuga

Blagi oblici hipoglikemije su česta pojava stoga dijete u torbi uvijek treba imati izvor brzodjelujućeg ugljikohidrata i neki manji obrok.

Hiperglikemija

Uzrok hiperglikemije tijekom nastave može biti neka stresna situacija, dugotrajno mirovanje, ali i neadekvatna doza inzulina. Stoga je s učiteljem unaprijed potrebno dogovoriti kako reagirati ovoj situaciji. Osim dodatne doze inzulina, u nekim situacijama može pomoći i tjelesna aktivnost, primjerice hodanje po stepenicama. Ako se ovakva stanja događaju često, svakako razgovarajte s djetetovim dijabetologom oko korekcije doze inzulina.

Usklađivanje obaveza oko same bolesti s pretrpanim školskim rasporedom popriličan je izazov za svakog roditelja. Međutim, adekvatnim znanjem, iskustvom i suradnjom roditelja, učitelja i drugog osoblja u školi moguće je prevladati poteškoće te omogućiti djetetu siguran i sretan boravak u školi, kao i adekvatnu kvalitetu života.

Podijelite ovaj članak