Ulja i masti imaju izrazito važnu ulogu u našem tijelu jer:
Tri su osnovne vrste masnoća: zasićene, jednostruko nezasićene i višestruko nezasićene. Masti se u hrani obično nalaze kao mješavina zasićenih i nezasićenih masnoća, međutim, neke namirnice, poglavito one biljnog podrijetla, sadrže veći udio nezasićenih dok životinjske obično sadrže više zasićenih masnoća.
Stoga, birajte pretežito nezasićene masti koje nalazimo u maslinovom ulju, repičinom ulju ili uljima sjemenki i orašastih plodova. Nalaze se i u ribi (skuša, tuna, srdela), različitim orašastim plodovima i sjemenkama (orasi, bademi, lješnjaci, suncokretove, bundevine sjemenke).
Posebnu pozornost obratite na zasićene i trans masne kiseline. Trans masne kiseline najčešće se nalaze u gotovim (prerađenim) namirnicama, keksima, krekerima, kolačima, prženoj hrani, a zasićene masne kiseline u životinjskim mastima i tropskim uljima. Trans masne kiseline treba u potpunosti izbaciti iz prehrane, a unos zasićenih masnih kiselina treba ograničiti.
ZAPAMTITE!
Ulja i masti nikako nemojte izbaciti iz svojeg jelovnika jer su izuzetno važne za dobar zdravstveni status. Prilikom pripreme hrane najvažnija je kvaliteta(vrsta) masnoća stoga pažljivo birajte masnoće kako bi i vaš tanjur bio zdrav.
Izradu internetske stranice i projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda
Sadržaj web stranice isključiva je odgovornost Hrvatskog liječničkog zbora
www.strukturnifondovi.hr | www.esf.hr
Copyright & design 2022 by ITEO expert AI d.o.o. | All rights reserved by PETICA – Igrom do zdravlja
Copyright & design 2020 by ITEO expert AI d.o.o. | All rights reserved by PETICA – Igrom do zdravlja