Priprema namirnica važan je dio koji uvelike utječe na organoleptička svojstva te je to, uz pravilan odabir namirnica, jedan od najvažnijih koraka do zdravog tanjura.
Kako odabrati najbolji način pripreme jela koji će jelo učiniti ukusnim, primamljivim i pritom sačuvati hranjive tvari? Koje ulje koristiti za prženje? Je li bolje kuhati na pari ili je bolje hranu kuhati u vodi? U ovom poglavlju otkrivamo odgovore na ova pitanja te donosimo ključne korake do pravilne pripreme namirnica, što je direktno povezano ne samo sa stvaranjem prehrambenih navika, nego i sa zdravljem cijele obitelji.
Zašto treba kuhati hranu? Četiri su osnovna razloga:
Obroke za obitelj možemo pripremati na mnogo načina. Prednost treba dati pojedinim vrstama termičke obrade, dok druge treba koristiti povremeno. Poželjno je što češće hranu pripremati na pari, kratko kuhati u malo vode, brzo pirjati ili kratko pržiti, a tek povremeno pržiti u dubokom ulju i pohati. Hranu pripremljenu na žaru (roštilju) u prehranu djece treba uvesti što kasnije, najbolje nakon navršene pete godine.
Ulja ili masti | Termička obrada | Vrsta masnoće | Točka gorenja/°C |
Svinjska mast | Pečenje, prženje | Zasićene | 182°C |
Maslac | Pečenje, kuhanje | Zasićene | 177°C |
Margarin | Pečenje, kuhanje | Jednostruke i višestruko nezasićene | 160°C |
Repičino ulje | Kuhanje, priprema različitih umaka za salate | Jednostruko nezasićene | 204°C |
Ulje kukuruza | Prženje, priprema različitih umaka za salate | Višestruko nezasićene | 232°C |
Maslinovo ulje | Kuhanje, pečenje, prženje, priprema različitih umaka za salate | Jednostruko nezasićene | 160°C ekstra djevičansko 216°C djevičansko 242°C maslinovo ulje(sastavljeno od rafiniranih maslinovih ulja i djevičanskih maslinovih ulja) |
Palmino ulje | Kuhanje, prženje | Zasićene | 230°C |
Suncokretovo ulje | Kuhanje, pečenje, priprema različitih umaka za salate | Jednostruko nezasićene | 246°C |
Biljno ulje (suncokretovo + repičino ulje) | Kuhanje | Višestruko nezasićene | 246°C |
Ulje oraha | Kuhanje, prženje, pečenje | Jednostruko nezasićene | 204°C |
Ulje kikirikija | Prženje, kuhanje, priprema različitih umaka za salate | Jednostruko nezasićene | 232°C |
Ulje sezama | Kuhanje, priprema različitih umaka za salate | Višestruko nezasićene | 232°C |
Ulje lješnjaka | Priprema različitih umaka za salate, marinade | Jednostruko nezasićene | 221°C |
Ulje badema | Kratko prženje | Jednostruko nezasićene | 216°C |
Kako biste osigurali šareni tanjur, pravilnu pripremu namirnica, ali i sačuvali bogatstvo hranjivih tvari u tanjuru, donosimo vam 10 ključnih koraka koje svatko od nas može primijeniti u svom domaćinstvu:
Copyright & design 2020 by ITEO expert AI d.o.o. | All rights reserved by PETICA – Igrom do zdravlja
Copyright & design 2020 by ITEO expert AI d.o.o. | All rights reserved by PETICA – Igrom do zdravlja