Održan sedmi Croatian Obesity Forum: „Opasnosti i prednosti digitalnog društva“!

Povodom Svjetskog dana debljine, 04. ožujka 2024., uživo je održan sedmi po redu znanstveno-stručni skup Croatian Obesity Forum, koji tradicionalno organiziraju program “PETICA- igrom do zdravlja” Hrvatskog liječničkog zbora i Agencija za odgoj i obrazovanje. Tema ovogodišnjeg znanstveno-stručnog skupa bila je „Prednosti i opasnosti digitalnog društva“. Forum je otvorila Daria Kurtić, prof., v.d ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje naglašavajući važnost edukacije o ovoj važnoj temi kroz prizmu digitalnih tehnologija.

Sudionici skupa su s velikim zanimanjem pratili izlaganja vrsnih stručnjaka na temu učinka digitalnih tehnologija na zdravlje. Doc. dr. sc. Lana Ciboci Perša s Hrvatskog katoličkog sveučilišta, je tijekom svog predavanja ukazala na to kako pripadnici generacije Alfa već prve dane svoga života provode uz ekrane te kako količina vremena provedena pred ekranima raste s dobi. Naglasila je i kako mediji mogu pridonijeti razvoju pojedinih vještina te kompetencija u djece, no veći naglasak stavlja se na negativne strane medija. Istaknula je kako su razmišljanja i pogled na svijet, ali i razvoj generacije Alfa snažno ovisni o digitalnim tehnologijama. Pregled svjetskih trendova povezanih uz elektroničko zdravstvo (eng. e-health) te potencijal u zdravstvenoj zaštiti djece prikazao je izv. prof. dr. sc. Milivoj Jovančević. Istaknuo je hrvatski primjer interaktivne digitalne platforme u službi zdravlja djece te se osvrnuo na mogućnosti digitalnih aplikacija u prevenciji, ranom otkrivanju i liječenju debljine. Svoj obol Croatian Obesity Forumu dala je i Iva Šeparović, dr.med. s Klinike za pedijatriju Kliničkog bolničkog centra Sestre Milosrdnice te je upozorila kako utjecaj digitalnih medija ovisi o dobi djeteta, njegovim karakteristikama, ali i načinu korištenja i sadržaju medija, a može se odraziti na kognitivni razvoj, razvoj govora, finu i grubu motoriku kao i na socio-emocionalni razvoj. Navela je i kako prevelika izloženost ekranima može uzrokovati ekranizam i digitalni autizam radi čega je važna primjena preporuka Američke pedijatrijske akademije koja nalaže da se djeca do dvije godine starosti ne bi trebala izlagati ekranima.

Prof. dr. sc. Jasenka Gajdoš Kljusurić s Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu tijekom svojeg predavanja osvrnula se na informacije o prehrani koje su kroz brojne digitalne sadržaje i aplikacije mladima izložene „na pladnju“. Neminovno se u tom kontekstu spominju i utjecajnici (eng. influenceri) koji radi klikova i lajkova promoviraju prehrambene proizvode te na taj način utječu na prehranu velikog broja, poglavito, mladih osoba. Nutritivna vrijednost takvih proizvoda nerijetko je niska, ali energetski bogata, a promovirana prehrambena ponašanja najčešće su nezdrava te potencijalno ugrožavajuća.

Voditeljica projekata pri Hrvatskom liječničkom zboru Sara Cobal, mag. nutr., te prof.dr.sc. Darija Vranešić Bender klinička nutricionistica Kliničkog bolničkog centra Zagreb ukazale su na desetogodišnje aktivnosti javnozdravstvenog programa “PETICA-igrom do zdravlja” čiji cilj je prevencija pretilosti u djece školske dobi. Cobal je zadovoljno istaknula kako je, tijekom deset godina provedbe PETICA uključila gotovo 15 000 dionika, a proveden je u 37 osnovnih škola diljem RH. Istaknula je kako digitalne tehnologije, kad se koriste u ograničenim količinama, mogu biti korisna strategija i saveznik u prevenciji pretilosti. Također, istaknula je dobre prakse koje se temelje na primjeni digitalnih tehnologija u službi popularizacije znanosti i motivacije za učenje poput mrežne stranice www.petica.hr, društvenih mreža PETICA, organizacije znanstveno-stručnih skupova i digitalnih kampanja koje pridonose poboljšanju zdravstvene pismenosti primarno roditelja, a time i zdravijim odabirima obitelji.

Za kraj Foruma prof.dr.sc. Maroje Sorić s Kineziološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu istaknuo je kako je sjedilačko ponašanje povezano s većom adipoznošću, manjkom sna, lošijim mentalnim te kardiometaboličkim zdravljem. Moguća rješenja za povećanje tjelesne aktivnosti su potencijalno mobilne aplikacije i nosiva tehnologija što potkrepljuju i dosad provedena istraživanja.

Predavači su se složili kako izloženost ekranima treba biti u skladu s preporukama nadležnih institucija te s jasno postavljenim granicama od najranije dobi djeteta, a povećanjem digitalne i zdravstvene pismenosti pridonijet će se i smanjenju rizika od razvoja pretilosti.

Podijelite ovaj članak