Trebamo li tjerati djecu da pojedu sve što im je na tanjuru?

Prehrambeno ponašanje djeteta često može biti vrlo iscrpljujuće za roditelje. Djeca u dobi od 2. do 6. godine života su najčešće izbirljiva kada je hrana u pitanju, a znanstvenici ovu pojavu objašnjavaju hipotezom kako imaju urođeni strah od nepoznatog. Potrebno je uložiti puno truda, rada i vremena da bi dijete upoznali s novim okusima koje će u konačnici prihvatiti u svojoj prehrani.

Također, djeca vrlo često ne pojedu sve što im se posluži na tanjuru. Kod roditelja se javljaju brige, unosi li dijete dovoljno hranjivih tvari i energije. Međutim, taj stah je često neopravdan. Čovjek se rađa s urođenim osjećajem za sitost koji nazivamo apestat. Primjerice, novorođenče nakon što osjeti sitost pušta majčinu bradavicu i zaspi, dijete u dobi od 6 do 12 mjeseci koristi tehnike zadržavanja hrane u ustima, okreće glavu i ne želi otvoriti usta ili primjerice gura zdjelicu od sebe, signalizirajući da je sito. Sličnim se tehnikama koristi dijete u dobi od 1 do 2 godine uz izgovaranje jednostavnih riječi poput „ne“ ili „neću“. Upravo zbog toga što postoji urođeni osjećaj za sitost dijete ne treba uvijek nužno tjerati da pojede sve što mu je servirano na tanjuru. Kada je dijete sito odmaknut će se od tanjura i nastaviti sa svojim dnevnim aktivnostima. Naravno, uvijek treba postojati doza opreza te voditi računa da je dijete tijekom dana unijelo više manjih i raznovrsnih obroka. U tom slučaju nema potrebe za roditeljskom brigom u unosu dovoljne količine hranjivih tvari i energije.

Tijekom godina dolazi do promjena prehrambenih navika, odrasli često jedu neredovito i preskaču obroke, konzumacija obroka „s nogu“ postala je trend među zaposlenim stanovništvom. Navedene loše prehrambene navike uzrokuju promjene povezane uz apestat. Osjećaj za sitost nestaje te upravo iz toga razloga često unosimo više energije što u konačnici rezultira i viškom kilograma.

Iznimno je važno očuvati pravilne prehrambene navike te osluškivati vlastito tijelo i u odrasloj dobi, kako bismo što dulje očuvali urođeni osjećaj sitosti odnosno apestat.

Stručni tim PETICA-igrom do zdravlja

Podijelite ovaj članak