Može li suvišak kilograma biti posljedica neke druge bolesti?

Pretilost je često posljedica energetske neravnoteže, odnosno većeg energetskog unosa u odnosu na energetsku potrošnju. Višak energije pretvara se u masno tkivo koje se skladišti u organizmu.

Adenovirusi su skupina virusa koje smatramo uzročnicima različitih oboljenja kod čovjeka, od čega su najučestalije infekcije respiratornog sustava. Postoje studije čiji rezultati ukazuju na to kako adenovirus-36 može biti jedan od uzročnika pretilosti. U prosjeku 30% osoba s problemom pretilosti u nekom trenutku u životu bolovalo je od andeonvirusa-36. Istraživanjem na majmunima kojima je namjerno apliciran adenovirus-36 došlo je do nakupljanja viška kilograma. Pretpostavlja se kako virusi uzrokuju promjene na matičnim stanicama što za posljedicu ima veće zadržavanje masti unutar stanica masnog tkiva. Pretpostavlja se kako je virusni gen E4 ORF-1 najvjerojatnije uzročnik te promjene. Kada je gen E4 ORF-1 bio blokiran nije došlo do oštećenja na matičnim stanicama, a samim time je izostalo nakupljanje masnog tkiva. Iako ova istraživanja ukazuju na to da pretilost nije samo posljedica energetske neravnoteže, potrebna su daljnja opsežnija istraživanja kako bi se ovaj model mogao smatrati točnim.

Žlijezde s unutarnjim lučenjem proizvode hormone koji reguliraju brojne fiziološke procese u organizmu poput raspoloženja, rasta i razvoja te metabolizma. Određenim promjenama na žlijezdama dolazi do poremećaja lučenja hormona što može rezultirati različitim bolestima. Hipotiroidizam je bolest štitne žlijezde koja nastaje kao posljedica smanjenog lučenja tiroidnog hormona. Tiroidni hormoni reguliraju brzinu metabolizma, stoga njihovo smanjeno lučenje usporava metabolizam što može rezultirati nakupljanjem masnog tkiva. Cushingov sindrom je također bolest hormonalne prirode koja može uzrokovati nakupljanje masnog tkiva, a posljedično pretilost. Nadbubrežna žlijezda pretjerano luči hormon kortizol, što rezultira nakupljanjem masnog tkiva u području glave, gornjeg dijela leđa i trbuha.

Osim poremećaja metabolizma, uzročnik pretilosti mogu biti i psihički poremećaji. Depresija je ozbiljan psihički poremećaj u kojem prevladavaju tuga, bezvoljnost, obeshrabrenost te otežano i usporeno razmišljanje. Osobe koja pate od depresije često utjehu pronalaze u brzoj hrani, slatkišima, grickalicama i zaslađenim napitcima. Na taj način unose velike količine masti, šećera i energije što u konačnici rezultira pretilošću. Zbog bezvoljnosti su uglavnom minimalno tjelesno aktivni, odnosno onoliko koliko im je potrebno za obavljanje osnovnih životnih funkcija, što dodatno povećava rizik od nakupljanja masnog tkiva.

Uzročnici pretilosti su mnogobrojni, stoga se problemu pretilosti treba ozbiljno pristupiti te se pravovremeno savjetovati sa stručnom osobom.

Stručni tim PETICA-igrom do zdravlja

Podijelite ovaj članak