Može li jedan dodatan sat sna smanjiti rizik od dijabetesa tipa 2?

Znanstvenici, s Université Libre de Bruxelles u Belgiji, istraživali su može li jedan dodatan sat sna, kod ljudi koji inače spavaju manje od preporučenih sedam do devet sati dnevno, rezultirati smanjenjem rizika od razvoja dijabetesa. Prema dobivenim rezultatima, jedan dodatan sat sna uistinu utječe na nekoliko parametara koji ukazuju na rizik od razvoja dijabetesa, uključujući i razinu glukoze i inzulina u krvi te osjetljivost stanica na inzulin.

Dosadašnje studije ukazuju na to kako nedostatak sna smanjuje osjetljivost stanica na inzulin, koji je nužan za prijenos glukoze u stanicu. Spavanje manje od pet sati dnevno povezano je s povećanom proizvodnjom inzulina, ali se pritom inzulin ne iskorištava u tijelu na pravilan način jer su stanice manje osjetljive na njegovu prisutnost. Ovakvo stanje naziva se inzulinska rezistencija, a smatra se da je ona potencijalni početak razvoja dijabetesa tipa 2. Također, činjenica koja ide u prilog tomu je da se tijekom posljednjih nekoliko desetljeća prosječna duljina sna značajno smanjila.

Preporuke za adekvatnu količinu sna prema National Sleep Foundation su sljedeće:

Dob Količina sna/sati
Novorođenčad (0-3 mjeseci) 14-17
Dojenčad (4-11 mjeseci) 12-15
Djeca (1-2 godine) 11-14
Predškolska djeca (3-5 godina) 10-13
Školska djeca (6-13 godina) 9-11
Tinejdžeri (14-17 godina) 8-10
Mlađe odrasle osobe (18-25 godina) 7-9
Odrasli (26-64 godine) 7-9
Starije osobe (65+) 7-8

 

Belgijska studija obuhvatila je šesnaest normalno uhranjenih volontera u dobi od dvadeset i pedeset godina. Valja napomenuti da su volonteri inače uobičajeno spavali manje od sedam sati te da nitko od njih nije noćni radnik. Njihov zadatak bio je spavati jedan sat dnevno više, ovisno o njihovom dnevnom ritmu. Podaci o duljini sna prikupljeni su pomoću uređaja za praćenje aktivnosti postavljenog na nožni zglob sudionika te uz zapisivanje vremena buđenja i odlaska na spavanje. Prije i nakon provedene intervencije sudionicima su praćeni valovi u mozgu, pomicanje očiju te stimulacija mišića tijekom spavanja kako bi dobili informacije o kvaliteti i dubini sna. Također, prije i nakon intervencije izmjerena im je razina inzulina i glukoze u krvi natašte.

Sudionici su potvrdili da im je tijekom istraživanja poboljšana kvaliteta sna. Više sna rezultiralo je smanjenjem razine inzulina i glukoze u krvi što pridonosi mogućem smanjenju rizika od razvoja dijabetesa tipa 2. Znanstvenici su zaključili kako adekvatna količina sna može smanjiti rizik od razvoja dijabetesa kod osoba koje inače ne spavaju dovoljno, dok je za osobe koje su već u preddijabetičkoj fazi ili boluju od dijabetesa, potrebno provesti dodatna istraživanja.

Stručni tim PETICA-igrom do zdravlja

Literaturni izvor: http://www.eufic.org/page/de/show/latest-science-news/page/LS/fftid/one_hour_extra_sleep_may_decrease_type_two_diabetes_risk/

Podijelite ovaj članak