Moja kći ima problem s kilogramima, mogu li joj pomoći s proizvodima za mršavljenje?

Nakupljanje kilograma nastaje kao posljedica energetske neravnoteže, odnosno povećanog unosa energije putem hrane, a smanjene energetske potrošnje. Višak energije pretvara se u masno tkivo koje se nakuplja u organizmu.

Problem viška kilograma ne nastaje preko noći, već je posljedica dugoročnih nepravilnih životnih navika. Samim time, nezahvalno je očekivati da će obrnuti proces, odnosno gubitak kilograma, biti kratkotrajan i jednostavan. Upravo iz toga razloga ne postoji „čarobna tableta“ koja može riješiti problem prekomjerne tjelesne mase ili pretilosti. Američka Agencija za hranu i lijekova (eng. Food and Drug Administration, FDA) nije odobrila dodatke prehrani koji se mogu koristiti u svrhu gubitka kilograma kod djece, osim u posebnim slučajevima morbidne pretilosti, koji se koriste pod strogim liječničkim nadzorom. Primjena takvih preparata nosi određene rizike te je potrebno obratiti pažnju na potencijalne nuspojave.

Kilograme treba gubiti postupno jer velikim gubitkom kilograma u kratkom vremenu povećavamo rizik od tzv. „yo-yo“ efekta, odnosno brzog povratka izgubljenih kilograma. Zdravim mršavljenjem smatra se do 0,5 kg tjedno. Kako bi se postigli takvi rezultati potrebno je trajno promijeniti prehrambene navike te redovito biti tjelesno aktivan. Preduvjet uspješnog gubitka kilograma, kada je riječ o djetetu, jest uključivanje cijele obitelji u taj proces. Veću odgovornost ima osoba koja najčešće obavlja kupovinu namirnica, jer direktno utječe na to što će dijete jesti. Djetetu treba ograničiti dostupnost hrane te na taj način smanjiti mogućnost nepotrebnog visokog energetskog unosa. Izbjegavajte kupovinu velike količine slatkiša i grickalica te ih držite dalje od dohvata djeteta. U zamjenu za slatkiše i grickalice možete djetetu ponuditi voće ili orašaste plodove. Kad ste u mogućnosti, potaknite dijete na tjelesnu aktivnost te mu s ostalim članovima obitelji pokažite primjerom zašto i koliko je vježbanje važno. Razgovarajte s djetetom o tom problemu, te mu pokušajte objasniti da su promjene važne zbog njegovog sadašnjeg, ali i budućeg zdravlja.

Gubitak kilograma nije jednostavan za dijete, ali ni za roditelja, no nužan je za bolju i zdraviju budućnost.

Stručni tim PETICA-igrom do zdravlja

 

Podijelite ovaj članak