Moj sin ima višak kilograma i bojim se da će mu se apetit još više povećati ako ga uključim u neku sportsku aktivnost. Je li moja zabrinutost opravdana?

Tjelesna aktivnost djeluju povoljno na zdravlje osim u slučaju kada to nije kontraindicirano zbog specifičnih stanja u organizmu. Djeluje povoljno na brojne organe poput srca, mišića i zglobova, crijeva, pluća, itd. Također, postoje dokazi kako tjelesna aktivnost smanjuje rizik od hipertenzije, dijabetesa tipa 2, karcinoma debelog crijeva, bolesti srca i krvožilja te iznenadne smrti. Tjelesna aktivnost, također, može poboljšati stanje osoba koje već boluju od navedenih bolesti. Naravno, u slučaju da postoji zdravstveni problem, liječnik obiteljske medicine, dužan je procijeniti smije li se dijete, u kojoj mjeri i u kakvom obliku baviti tjelesnom aktivnošću.

Postoje određene kontroverze koje se odnose na vježbanje i gubitak tjelesne mase. Osobe koje vode bitku s viškom kilograma, često ističu kako tjelesna aktivnost sagorijeva kalorije, ali istovremenom povećava apetit što rezultira većim unosom hrane. Adekvatan program gubitka kilograma mora sadržavati dva osnovna elementa, pravilnu prehranu i tjelesnu aktivnost. Nažalost, jedno bez drugog ne može dati dobre razultate. Intenzivna tjelesna aktivnost od iznimne je važnosti za sagorijevanje nakupljenog masnog tkiva.

Jednom sustavnom Cochrane analizom obuhvaćeno je 3400 ispitanika iz 43 studije. Rezultati pokazuju kako je gubitak tjelesne mase značajniji u slučaju kad je pravilna prehrana potpomognuta tjelesnom aktivnošću, nego samo kada se pravilno hranimo. Intenzivnija tjelesna aktivnost rezultira većim gubitkom na tjelesnoj masi. S druge strane, redovitom tjelesnom aktivnšoću raste i udio mišićne mase tijela. Osobe koje imaju veći udio mišićne mase sagorijet će više energije u odnosu na osobe s manjim udjelom te samim time gubiti više nakupljenih kilograma.

Znanstvena istraživanja su dokazala kako je redovita primjena tjelesne aktivnosti od izrazitog značaja za kvalitetan gubitak tjelesne mase. Vaša zabrinutost nije opravdana, stoga, poduprite vaše dijete u bavljenju tjelesnom aktivnošću kako bi proces gubitka kilograma bio što uspješniji.

Stručni tim PETICA-igrom do zdravlja

Podijelite ovaj članak