Koje su vrste i uloge masnog tkiva?

 

debelo-mršavo

Povećan unos i smanjena potrošnja energije rezultira nakupljanjem masnog tkiva. Masno ili adipozno tkivo dijelimo na dvije vrste, s potpuno suprotnim funkcijama, a to su bijelo i smeđe masno tkivo. Bijelo masno tkivo skladišti višak energije u obliku triglicerida, dok je smeđe masno tkivo specijalizirano za oslobađanje energije u obliku topline.

Bijelo masno tkivo sadrži zalihu energije koju tijelo koristi u uvjetima povećane potrošnje. Svaka masna stanica bijelog masnog tkiva na svojoj površini sadrži receptore za glukagon i inzulin, hormone koji sudjeluju u procesu dobivanja energije iz masti tijekom tjelesne aktivnosti umjerenog do visokog intenziteta.

Smeđe masno tkivo primarno je prisutno kod novorođenčadi kako bi ih zaštitilo od niskih temperatura. Dugo se smatralo kako odrasle osobe nemaju smeđe masno tkivo, odnosno kako ono nije aktivno. Istraživanja pokazuju kako odrasli posjeduju metabolički aktivno smeđe masno tkivo te kako ono ima važnu ulogu u energetskoj homeostazi. Smeđe masno tkivo sagorijeva mast te energiju otpušta u obliku topline zahvaljujući posebnom mehanizmu koji se odvija u masnim stanicama, neposredno nakon obroka, pri povećanim energetskim rezervama ili u uvjetima snižene tjelesne temperature.

Sposobnost otpuštanja energije u obliku topline, potaknulo je znanstvenike da usmjere svoja istraživanja na povezanost smeđeg masnog tkiva i regulacije tjelesne mase. Rezultati istraživanja pokazali su kako osobe normalne tjelesne mase imaju više smeđeg masnog tkiva u odnosu na pretile osobe, a isto se odnosi i na žene u usporedbi s muškarcima.

Istraživači su zaključili kako je moguće razviti lijekove koji bi stimulirali smeđe masno tkivo na dodatno sagorjevanje energije u obliku topline, umjesto na njeno skladištenje. Drugi pristup bio bi stimulirati tijelo na veću proizvodnju smeđeg masnog tkiva. Međutim, potrebno je provesti još brojna znanstvena istraživanja kako bi se utvrdili točni mehanizmi djelovanja te kako bi se počeli primjenjivati u svrhu regulacije tjelesne mase.

 

Stručni tim PETICA-igrom do zdravlja

Podijelite ovaj članak