Imate li problem s oblivobesity?

Pandemija modernog doba, pretilost, zahvaća ne samo odrasle osobe, već i djecu. Statistički podaci ukazuju na to da jedno od troje djece ima prekomjernu tjelesnu masu ili je pretilo.

S obzirom na to da pretila djeca imaju 60% veću mogućnost da postanu pretile odrasle osobe, što povećava rizik od kroničnih nezaraznih bolesti, dovodi do zaključka da pretilost nije samo estetski već ozbiljan zdravstveni problem. Iako su brojni roditelji upoznati s negativnim posljedicama vezanim uz pretilost, često se susrećemo s problemom koji je Dr. David Katz na engleskom jeziku definirao kao oblivobesity. Termin oblivobesity zapravo se odnosi na roditelje koji odbijaju prihvatiti da njihovo dijete ima ozbiljnih problema s pretilošću te zato ne poduzimaju potrebne mjere za rješavanje problema.

Prema rezultatima istraživanja 30-40% roditelja ne prepoznaje da im dijete ima prekomjernu tjelesnu masu ili pretilost. S druge strane, 75% roditelja ima strah od toga da im dijete ne postane pretila odrasla osoba. Postavlja se pitanje kako podići svijest među roditeljima, a da pritom oni i dijete postanu svjesni problema, no ne postanu opsjednuti vlastitom tjelesnom masom? Savjeti koji slijede u nastavku, pomoći će vam u rješavanju problema pretilosti vašeg djeteta.

  • Razgovarajte s vašim pedijatrom ili nutricionistom

Vrlo je važno definirati zdravstveni status djeteta, a u tome vam najbolje može pomoći pedijatar odnosno doktor obiteljske medicine. Informirajte se o stupanju uhranjenosti djeteta odnosno ima li doista problem s tjelesnom masom. Također, podijelite s njim ili s nutricionistom vašu zabrinutost za zdravljem djeteta te pokažite da ste otvoreni za suradnju i rješavanje problema. Njihovi savjeti, zasigurno će vas ohrabriti i pomoći vam u procesu koji je pred vama.

  • Ostvarite komunikaciju s vašim djetetom

Razgovor o problemu s vašim djetetom od iznimne je važnosti te će pridonijeti postizanju rješenja, na lakši i uspješniji način. Upitajte ga kako se osjeća po pitanju svoje tjelesne mase, stvara li mu to probleme u društvu ili u školi. Podržite ga i objasnite mu kako ćete zajedničkim snagama doći do rješenja trenutne situacije.

  • Uključite cijelu obitelj

Rješavanje problema pretilosti potrebno je sagledati kao zajednički obiteljski projekt. Kako bi osoba koja želi izgubiti na tjelesnoj masi lakše postigla željene rezultate potrebno je uključiti sve članove obitelji. Poznato je kako djeca uče oponašajući svoje roditelje, stoga, vlastitim primjerom potaknite dijete na promjene životnog stila.

Uključite dijete u kupovinu namirnica, na taj način će steći znanje o tome koji su bolji, a koji lošiji izvori hranjivih tvari. Zadajte mu zadatak da izabere jedno povrće koje ćete taj dan upotrijebiti za pripremu obroka. Zajedničko vrijeme provedeno u kuhinji također može biti korisno. Djeca koja pomažu roditeljima u pripremi hrane vole jesti raznovrsniju hranu te se lakše privikavaju na nove okuse. Također, to nudi roditeljima mogućnost da s djetetom lakše uspostave komunikaciju po pitanju pravilne prehrane i gubitka tjelesne mase.

Ubrzani tempo života udaljio je obitelj od zajedničkog obiteljskog obroka. S druge strane, istraživanja su pokazala kako djeca iz obitelji koje redovito zajednički objeduju, imaju niži rizik od razvoja pretilosti, unose više povrća te postižu bolji školski uspjeh. Osim pravilnih prehrambenih navika nikako ne bi smjeli zanemariti tjelesnu aktivnost. Cilj je djeci predstaviti tjelesnu aktivnost kao zabavu. Vožnja biciklom, igranje u parku, šetnja obližnjom šumom, plesne zabave ili štafetne igre u dvorištu, sve su to načini kako se možete rekreirati zajedno s vašim djetetom. Ne zaboravite da mu je potrebno barem 60 minuta tjelesne aktivnosti dnevno za pravilan rast i razvoj.

Tjelesna masa je vrlo osjetljiva tema, kako za odrasle, tako i za djecu. Međutim, otvorenom komunikacijom te zdravijim životnim stilom možete poduprijeti jedni druge te tako lakše prebroditi probleme na putu do uspjeha.

Stručni tim PETICA-igrom do zdravlja

Literaturni izvor: http://www.eatright.org/resource/health/weight-loss/overweight-and-obesity/is-oblivobesity-a-problem-in-your-family  

Podijelite ovaj članak