Postoji li razlika između imuniteta djece u gradu i na selu?

Život u gradu može predstavljati divno iskustvo za djecu. Neograničene opcije po pitanju obrazovanja, ali i pristup različitim sadržajima, poput muzeja i kazališta, pružaju djetetu vrijedne mogućnosti za učenje i razvoj te bolji osjećaj za svijet koji ga okružuje. No, život u gradu nosi i dodatne rizike, posebice po pitanju zdravlja djeteta. Zagađenje zraka, buka i pretjerani mentalni napor izazvan različitim podražajima koje proizvodi jedno urbano okruženje – sve su to izazovi s kojima se djeca u gradu trebaju nositi kako bi imala sretno i prije svega zdravo odrastanje.

U današnjem članku otkrivamo vam što sve utječe na imunitet djece te postoje li razlike između imuniteta djece u gradu i na selu.

O čemu ovisi imunitet djeteta?

Istraživanja su pokazala da su bakterije, a možda i virusi, koji uzrokuju respiratorne infekcije dio normalne mikrobiote male djece, a često su prisutni kod djece koja nemaju simptome bolesti. Zašto neka djeca uopće ne obole ili neka razviju tešku bolest nije točno poznato, a čini se da na to utječe više različitih čimbenika. Pretpostavka je da zdravlje ovisi o međuigri promjena u mikrobiomu, genetskog sklopa i okolišnih čimbenika poput prehrane, ali i poput kvalitete zraka.

Zagađenje zraka veliki je problem u urbanim područjima u kojima je gusti promet uobičajeni dio života. Znanost je tako potvrdila da djeca koja odrastaju u područjima s većom zagađenošću zraka imaju veće šanse da razviju akutnu astmu koja zahtijeva hospitalizaciju. Osim toga, postoje dokazi kako su djeca koja odrastaju u gradu sklonija i razvoju srčanožilnih bolesti te problema sa spavanjem tijekom života.

Djeca sa sela koja odrastaju uz životinje imaju bolji imunitet

Djeca koja su odrasla daleko od grada te su od malih nogu bila izložena životinjama imaju otporniji imunosni sustav, pokazala je studija koju su proveli znanstvenici sa Sveučilišta u Ulmu. Osim toga, rezultati ove studije pokazali su kako bi djeca sa sela mogla imati i manji rizik za probleme s mentalnim zdravljem kasnije u životu.

U istraživanju je sudjelovalo 40 zdravih muškaraca dobi 20 do 40 godina od kojih je polovina svoje djetinjstvo provela na selu okružena životinjama, a polovina u velikom gradu, bez kućnih ljubimaca. Budući da je do sada već dobro poznato kako izloženost životinjama i ruralnom okolišu od najranijih dana života povoljno utječe na smanjenje rizika od razvoja alergija i astme kasnije u životu, znanstvenici su odlučili otići korak dalje i ispitati poveznicu između „imuniteta sa sela” i mentalnog zdravlja. Svaki od ispitanika dobio je zadatak održati javni govor, a potom riješiti teške matematičke zadatke. Ispitanicima su također uzeti uzorci krvi i sline.

Rezultati su otkrili da su ispitanici koji su odrastali u gradu nakon stresne situacije imali više razine stanica periferne krvi, i to stanica koje pripadaju imunosnom sustavu. Osim toga, u istih ispitanika izmjerena je viša razina upalnih spojeva, kao i prigušena aktivacija korisnih protuupalnih spojeva. Drugim riječima, osobe koje su odrasle u urbanom području imale su pretjerano podražen imunosni sustav u obliku upale, kao reakciju na stresor, a podražaj je ostao postojan i dva sata nakon stresne situacije. S druge strane, osobe koje su odrasle na selu te su u djetinjstvu bile u bliskom kontaktu sa životinjama mnogo su se bolje nosile sa stresom, u odnosu na stanovnike grada koji su odrasli bez kontakta s kućnim ljubimcima.

Ključ zdravog imuniteta djece je u blatu, ali onom daleko od gradske vreve

Da je ključ zdravog imuniteta daleko od grada potvrdilo je i finsko istraživanje u kojem je ispitivano može li igra u blatu ojačati imunitet. Naime, finski su znanstvenici dostavili nekoliko kamiona zemlje iz lokalne šume u dvorište čak četiri gradska vrtića. Znanstvenici su zatim pratili raznolikost mikrobiote kod djece koja su se igrala u dvorištima vrtića i ustanovili kako igranje u blatu pogoduje razvoju korisne mikrobiote i jačanju imuniteta porastom T stanica i drugih stanica imuniteta. Čini se kako urbana okruženja jednostavno nemaju dobru biološku raznolikost koja je, osobito u ranom djetinjstvu, dio onoga što nas održava zdravima. U šumi nema mjesta za razvoj ljudskih bakterija, već je to prostor u kojem se stvara drugačije okruženje s brojnim korisnim mikroorganizmima koji mogu povoljno utjecati na mikrobiotu i posljedično na imunosni sustav djece.

Literatura:

Böbel TS, Hackl SB, Langgartner D, et al. Less immune activation following social stress in rural vs. urban participants raised with regular or no animal contact, respectively. Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America. 2018 May;115(20):5259-5264. DOI: 10.1073/pnas.1719866115. PMID: 29712842; PMCID: PMC5960295.

Lam T, Chew D, Zhao H, Zhu P, Zhang L, Dai Y, Liu J, Xu J. Species-Resolved Metagenomics of Kindergarten Microbiomes Reveal Microbial Admixture Within Sites and Potential Microbial Hazards. Front Microbiol. 2022 Mar 28;13:871017. doi: 10.3389/fmicb.2022.871017. PMID: 35418963; PMCID: PMC8996153

Rodriguez A, Brickley E, Rodrigues L, et alUrbanisation and asthma in low-income and middle-income countries: a systematic review of the urban–rural differences in asthma prevalence. Thorax 2019;74:1020-1030.

Podijelite ovaj članak